Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Dor de fior” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost adaptată într-un cântec de muzică populară românească, intitulat „Dor de fiori”, interpretat de Aurelian Andreescu.

Cântecul a devenit foarte popular în România și a contribuit la transmiterea mesajului puternic al poeziei lui Păunescu despre iubire și pasiune către un public larg. Această adaptare a demonstrat impactul și influența poeziei lui Păunescu asupra culturii românești și asupra artelor populare din România.


Dac-ar fi să-nțeleg, când e clipa să mor,
M-aș ruga la ninsori pentr-un ultim fior,
M-aș ruga de ninsori să mă ningă fatal
Și să pot să ajung acest fel de final.

Tot mai dor mi-e acum de esențe de frig,
Peste-un râu înghețat către lume să strig
Și să cad în zăpezi ca-ntr-o moară de foc
Și nemernicul ger să mă ardă pe loc.

Deșănțatele veri sunt prea triste și dulci,
Am nevoie de frig, am nevoie de fulgi,
Am nevoie să pot potoli cu ceva
Un incendiu pornit dinspre inima mea.

Mă-nsoțesc, prin oraș, c-un ghețar invalid
Și călduri vor veni să ne pună la zid,
Dar eu nu mai suport nici femele fierbinți,
Nici pavaje ce duc la ieșirea din minți.

Am văzut despărțiri, decorate urât,
Cu satanice ploi ce plângeau și atât,
Și-am văzut și căderi pe o pantă de schi,
Unde totu-i frumos și se poate muri.

Despre mine nu știu când o fi să și mor,
Dar mă rog de ninsori, pentr-un ultim fior,
Să-ți dea dreptul să știi, să n-ai cum să mă vezi
Și să mor arogant în eterne zăpezi.

Rezumat extins la poezia Dor de fior de Adrian Păunescu

„Dor de fior” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, în care poetul explorează tema iubirii și a pasiunii.

În prima strofă, Păunescu vorbește despre dorul intens și de necontrolat pe care îl simțim atunci când suntem îndrăgostiți și despre cum acesta ne face să ne pierdem echilibrul și să ne simțim copleșiți de emoții.

În a doua strofă, poetul descrie frumusețea și puterea iubirii și a pasiunii și cum acestea ne schimbă viața și ne oferă o nouă perspectivă asupra lumii și a noastră înșine. El subliniază faptul că iubirea este un sentiment care ne face să trăim și să simțim cu adevărat, și că trebuie să ne bucurăm de fiecare moment pe care îl petrecem alături de persoana iubită.

În ultima strofă, Adrian Păunescu subliniază faptul că iubirea și pasiunea sunt esențiale pentru viața noastră și că nu trebuie să ne temem să le trăim și să le acceptăm. El subliniază faptul că trebuie să fim sinceri cu noi înșine și să ne urmăm inima, chiar și atunci când acest lucru poate părea dificil sau complicat.

În concluzie, poezia „Dor de fior” de Adrian Păunescu explorează tema iubirii și a pasiunii. Poetul subliniază faptul că iubirea ne face să trăim și să simțim cu adevărat, și că trebuie să ne bucurăm de fiecare moment petrecut alături de persoana iubită. Totodată, el subliniază că iubirea și pasiunea sunt esențiale pentru viața noastră și că trebuie să le acceptăm și să le trăim cu toată intensitatea și pasiunea noastră.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.