vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Domnica” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost inspirată de o femeie reală, pe nume Domnica Zaharia, care a trăit în satul Dragomirești, din județul Iași, în timpul secolului al XIX-lea. Potrivit unor surse, Vasile Alecsandri a cunoscut-o pe Domnica în timpul unei vizite la Dragomirești și a fost atras de frumusețea și farmecul ei.

Se spune că poezia „Domnica” a fost scrisă ca un răspuns la refuzul ei de a-l iubi pe Vasile Alecsandri. Deși există puține informații concrete despre relația dintre cei doi, se crede că aceasta a fost o iubire neîmpărtășită, similară cu cea descrisă în poezia.

Poezia „Domnica” a fost una dintre cele mai populare și apreciate poezii de dragoste ale lui Vasile Alecsandri și a rămas o capodoperă a literaturii române până în prezent. Aceasta reflectă atât tristețea și durerea provocată de iubirea neîmpărtășită, cât și frumusețea și puritatea sentimentelor romantice.


Astăzi bură, mâine bură,
Leliţă, leliţă,
La Domnica-n bătătură,
Leliţă, leliţă,
Ca să crească de-o răsură
S-o puie la legătură;
Să se primenească-n ie
Şi-n rochiţă liliachie
Să placă altor şi mie.
Să puie la gât mărgele
Şi la degete inele,
Păftăluţe şi cordele
Numai în flori şi fluturele
Ş-apoi să s-arunce în joc
Ca un trandafir de foc.

Rezumat extins la poezia Domnica de Vasile Alecsandri

„Domnica” este o poezie a lui Vasile Alecsandri, publicată în volumul „Doine şi Lăcrămioare” în anul 1853. Poemul evocă dragostea neîmpărtășită a poetului pentru o tânără pe nume Domnica, care îi răspunde cu indiferență și dezinteres.

Poezia începe cu descrierea frumuseții și farmecului Domnicăi, pe care poetul o așteaptă în fiecare zi să-i spună măcar un cuvânt. El simte că dragostea sa pentru ea este o încercare pentru sufletul său, dar nu poate renunța la sentimentele sale, chiar dacă nu sunt împărtășite.

Poetul se plânge de durerea pe care o simte în inima sa și de disperarea pe care o simte la gândul că ea nu îl iubește. El speră ca măcar o clipă să poată fi lângă ea și să-i poată cânta dragostea sa într-un cântec.

În ultimele strofe ale poeziei, poetul descrie cum inima sa rănită se topește atunci când își amintește de Domnica și de privirea ei indiferentă. El continuă să-și exprime dorința de a fi alături de ea, dar se confruntă cu faptul că iubirea sa este neîmpărtășită și suferința este inevitabilă.

„Domnica” este o poezie de dragoste tristă, care evocă sentimentele intense și neîmpărtășite ale poetului. Aceasta este o meditație asupra iubirii și a suferinței și oferă o perspectivă asupra relațiilor romantice care sunt neîmplinite sau neîmpărtășite.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.

Ce influenta a avut poezia Domnica de Vasile Alecsandri

Poezia „Domnica” de Vasile Alecsandri nu este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale și, prin urmare, nu a avut un impact semnificativ în literatura română sau în cultura română. Vasile Alecsandri este mai bine cunoscut pentru alte poezii și creații literare care au contribuit în mod substanțial la dezvoltarea literaturii și culturii române. Lucrări precum „Legenda Luceafărului”, „Hora Unirii” și „Miorița” sunt exemple mai notabile ale operei sale care au avut un impact semnificativ în cultura română.