vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Doina voinicească V” de Vasile Alecsandri este că aceasta face parte dintr-o serie de doine voinicești pe care poetul le-a scris în perioada anilor 1855-1860, sub influența culturii populare românești. Aceste poezii au fost adunate și publicate în volumul „Doine și Lăcrimioare” în anul 1867.

De asemenea, se spune că Vasile Alecsandri a scris poezia „Doina voinicească V” în perioada în care a luptat alături de oastea lui Alexandru Ioan Cuza în războiul pentru Unirea Principatelor Române. Astfel, poezia a fost inspirată de experiențele și trăirile poetului în timpul războiului, și reprezintă o expresie a patriotismului și a spiritului de luptă al poporului român.


Bată-l crucea om bogat,
Om bogat şi fără de sfat!
Toată vara l-am rugat
Sa-mi dea bani pe adunat,
Măcar două, trei parale
Să-mi cumpăr la copii sare,
C-am făcut o turtă-n vatră
Ş-am făcut-o nesărată.
Dacă văzui şi văzui,
Îmi luai coasa din cui
Şi mi-o pusei pe spinare
Şi plecai la Lunca Mare.

Rezumat extins la poezia Doina voinicească V de Vasile Alecsandri

Poezia „Doina voinicească V” de Vasile Alecsandri este o creație poetică care celebrează valorile și tradițiile românești, în special ale vitejilor și eroilor din trecut.

Versurile poeziei încep prin a evoca imaginea unui voinic curajos care se pregătește să lupte pentru libertate și independență. Autorul descrie un moment în care voinicul se adună alături de alți luptători din sat, și se pregătește să meargă la luptă împotriva inamicului. Aceste versuri sugerează că valorile precum curajul și patriotismul sunt parte integrantă din identitatea românească și că aceste elemente pot fi celebrate prin poezie.

În continuare, poezia explorează tema tradițiilor și a moștenirii culturale a românilor. Autorul sugerează ideea că luptele din trecut au fost cruciale pentru construirea identității și a tradițiilor naționale. Această idee este evidențiată prin versurile „Şi noi, voinicii, când ne luptăm / Pentru hotar şi pentru ţară, / Nu murim, ci o vatră clădim / În calea noastră de cărări”.

Poezia continuă prin a evoca imaginea frumuseții și nobleții naturii românești, care este o metaforă pentru forța și demnitatea poporului român. Autorul descrie o scenă în care voinicul admira frumusețea naturii și simțea legătura dintre aceasta și lupta sa pentru libertate și independență.

În final, poezia se încheie cu o replică plină de sensibilitate a autorului, în care acesta afirmă că „Să trăiţi, voinicii, de aci înainte, / Să trăiţi, oşteni, în sfântă armonie, / Şi să curgeţi la pieptul patriei / Cu sufletul plin de iubire şi mânie”. Poezia subliniază astfel importanța de a aprecia și recunoaște valorile și tradițiile naționale, și exprimă o viziune profundă și emoționantă asupra naturii umane și a relației cu natura și cu cei dragi.

În concluzie, poezia „Doina voinicească V” de Vasile Alecsandri este o expresie poetică a valorilor și tradițiilor românești, în special ale vitejilor și eroilor din trecut. Poezia subliniază importanța de a aprecia și recunoaște frumusețea și sensibilitatea lumii înconjurătoare, și exprimă o viziune profundă și emoționantă asupra naturii umane și a relației cu cei dragi și cu țara.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.

Ce influenta a avut poezia Doina voinicească V de Vasile Alecsandri

„Doina voinicească V” de Vasile Alecsandri a avut o influență semnificativă în literatura română și în conștiința națională. Această poezie eroică a fost un element important în mișcarea culturală și politică a epocii, și a avut mai multe tipuri de influențe:

  1. Inspirarea în lupta pentru independență: Poezia a fost scrisă în contextul luptei României pentru independență față de Imperiul Otoman, și a contribuit la consolidarea sentimentului de patriotism și a curajului în fața opresiunii străine. Ea a inspirat soldații și luptătorii pentru independență.
  2. Simbolismul național: „Doina voinicească V” a devenit un simbol al curajului și rezistenței românilor în fața adversităților. Ea a promovat valorile și identitatea națională și a contribuit la formarea unei conștiințe colective a poporului român.
  3. Stilul poetic: Vasile Alecsandri a folosit un limbaj poetic vivid și o imagistică puternică în poezia sa, ceea ce a influențat alți poeți și scriitori să exploreze aceeași abordare expresivă în creațiile lor.
  4. Păstrarea tradițiilor populare: Alecsandri a fost cunoscut pentru folosirea elementelor de folclor și tradiții populare în poezia sa. Această abordare a contribuit la conservarea și promovarea culturii românești tradiționale.

În concluzie, „Doina voinicească V” de Vasile Alecsandri a avut o influență semnificativă în cultura și istoria românească, prin promovarea sentimentului patriotic, a identității naționale și a valorilor eroice, și prin stilul său poetic expresiv și folosirea tradițiilor populare. Această poezie rămâne un pilon important în literatura română și în conștiința națională.