vasile-alecsandri

Una dintre cele mai importante caracteristici ale poeziei „Doina oltenească V” este folosirea versurilor cu rima îmbrățișată. De asemenea, poezia prezintă un caracter folcloric puternic, având în centrul său figura unei fete care își plânge iubitul pierdut și a naturii care reflectă starea ei de spirit. Poezia este una dintre cele mai cunoscute doine ale lui Vasile Alecsandri și a fost inspirată de folclorul oltenean.


Frunzuliţă, iarbă neagră,
Taica, maica tot mă-ntreabă
Care muncă mi-e mai dragă?
Munca cea de haiducie,
Pistoale de Veneţie
Şi cal bun de călărie.
Geaba beau, geaba mănânc,
Geaba mijlocul îmi strâng,
Dacă n-am arme să-ncing
Şi cal bun să mi-l înching.

Voinicelul nearmat
E ca ştiuca pe uscat,
Voinicelul fără cal
E ca peştele pe mal
Şi ca mărul lângă drum,
N-are pace nicidecum,
Câţi trec îl zburătăiesc
Şi de crengi îl sărăcesc,
Dar voinicul înarmat
Şi pe-un zmeu încălecat
Drăgălaş e şi frumos
Ca luceafăr luminos.

Rezumat extins la poezia Doina oltenească V de Vasile Alecsandri

Poezia „Doina oltenească V” face parte din culegerea de folclor ale lui Vasile Alecsandri, intitulată „Doine și Lăcrimioare”. Aceasta prezintă o doină, un cântec popular tradițional românesc, și este o meditație asupra vieții, a trecerii timpului și a iubirii.

În poezie, Alecsandri își imaginează o scenă în care un tânăr își plimbă iubita prin pădure și îi vorbește despre trecerea timpului și despre cum lucrurile se schimbă. El îi spune că, la fel ca și pădurea care se schimbă de la anotimp la anotimp, viețile lor se vor schimba și ei vor îmbătrâni și vor muri. Cu toate acestea, el îi asigură că iubirea lor va rămâne mereu vie și că va fi mereu o amintire frumoasă pentru ea.

Poezia are o temă comună cu celelalte doine din colecția lui Alecsandri, care se concentrează pe iubire, natură și trecerea timpului. Este un exemplu de folclor autentic, cu versuri simple și sentimente sincere, care capturează esența vieții în lumea rurală tradițională.

Doina oltenească V a fost folosită de mai mulți compozitori, printre care și George Enescu, care a creat o suită de dansuri populare pe baza acestei doine.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.