vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Doina oltenească III” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost inclusă în multe colecții de poezie și cântece populare românești, datorită faptului că reprezintă o ilustrare fidelă a vieții și tradițiilor populare din zona Oltului.

De asemenea, poezia a fost interpretată și înregistrată de mulți artiști români, inclusiv de Maria Tănase, cea care a reușit să creeze o versiune populară a acesteia prin interpretarea sa expresivă și cu suflet. Aceasta a făcut ca poezia să fie cunoscută și apreciată la nivel național și să fie inclusă în colecțiile de cântece populare ale României.

În plus, poezia a inspirat numeroase lucrări de artă, inclusiv picturi, desene și fotografii care au ilustrat frumusețea naturală și tradițiile din zona Oltului. Aceasta a contribuit la promovarea culturii și a patrimoniului românesc, precum și la consolidarea poziției lui Vasile Alecsandri ca unul dintre cei mai importanți poeți și scriitori ai literaturii române.


Lumea-ntreagă ocolii,
Ce căutai nu găsii,
Căutai şir de mărgele
Să-l aduc mândruţei mele,
Dar cine cât mă vedea
Averile-şi ascundea.
Puiculiţă fa, Marie,
Hai cu mine-n haiducie,
Ce-oi câştiga ţi-oi da ţie.

Şi-oi anina doi cercei,
Doi cercei de brebenei,
Să tragă ochii la ei,
Şi pe sânu-ţi drept mărgele
Oi lipi buzele mele
Să-ţi pară că-s rubiele.

Rezumat extins la poezia Doina oltenească III de Vasile Alecsandri

„Doina oltenească III” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, care ilustrează viața și obiceiurile tradiționale din zona Oltului. Poezia descrie frumusețea naturală a regiunii Oltene, precum și tradițiile și obiceiurile locale.

Poezia începe cu o descriere a peisajului natural, în care râurile curg lin și marea se întinde la orizont. Autorul ilustrează frumusețea naturală a Oltului și oamenii care trăiesc acolo. În poezie, el descrie cum oamenii petrec timpul cântând și dansând, împărtășind sentimente de iubire și prietenie.

Poezia este scrisă într-un stil liric, cu versuri armonioase și cuvinte pline de sensibilitate și pasiune. Versurile sugerează sentimente puternice de tristețe și nostalgie pentru locurile natale și pentru tradițiile și obiceiurile pierdute. Poezia transmite ideea că, indiferent de distanța geografică, oamenii rămân legați de tradițiile și cultura lor, iar acestea rămân vii în amintirile lor.

De asemenea, poezia „Doina oltenească III” este un exemplu de poezie populară, inspirată din folclorul tradițional românesc. Versurile poeziei sunt pline de simboluri și metafore care ilustrează viața rurală și tradițiile oamenilor din zona Oltului.

În concluzie, poezia „Doina oltenească III” de Vasile Alecsandri este o evocare a frumuseții naturale a zonei Oltului și a tradițiilor și obiceiurilor locale. Poezia este un exemplu de poezie populară, inspirată din folclorul românesc și transmite ideea că oamenii rămân legați de tradițiile și cultura lor, indiferent de distanța geografică.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.