Un fapt divers interesant despre poezia „Doină” de Ana Blandiana este că aceasta a fost publicată în anul 1971 în volumul său de debut, intitulat „Cuvinte înainte”. Poezia a fost inclusă în multe antologii și volume de literatură română și a fost apreciată pentru profunzimea și sensibilitatea sa.
Ana Blandiana este una dintre cele mai importante poete și scriitoare române din perioada postbelică. Ea a scris multe poezii, eseuri și proză, care sunt recunoscute pentru originalitatea, sensibilitatea și profunzimea lor. Lucrările sale sunt considerate a fi unele dintre cele mai reprezentative opere ale literaturii române și au influențat în mod semnificativ dezvoltarea literaturii și culturii în România.
Pe lângă activitatea sa literară, Ana Blandiana a fost și o activistă pentru drepturile omului și libertatea de exprimare în România comunistă. Ea a fost una dintre figurile de frunte ale mișcării pentru drepturile civile din România și a fost persecutată și închisă de regimul comunist din cauza opiniilor sale. În prezent, Ana Blandiana este recunoscută și apreciată în România și în întreaga lume pentru activitatea sa literară și pentru contribuția sa la lupta pentru libertate și dreptate.
Soră fragă, frate hrib,
Descântaţi-mi să mă schimb.
Soră mură, frate-alun,
Învăţaţi-mă să spun –
Nu mă doare, nu îmi pasă,
Codru-i verde, frunza-i deasă,
Ceru-i cer, iarba e iarbă,
Nu gândeşte, nu întreabă.
Trece clipa nu se sperie –
Clipele mai sunt puzderie.
Trece ora, nu se teme –
Orele se scurg pesemne.
Trec şi zilele uşor –
Ăsta o fi rostul lor.
Trece anul ca un gând –
Unde s-o mai fi ducând?
Trece veacul, nu i-e teamă –
Nici nu la băgat în seamă.
Soră floare, frate spine,
Faceţi-mă şi pe mine
Să nu simt, să nu mă doară,
Să învăţ de la izvoară
Să tot cânt şi să tot curg
De din zori până-n amurg,
De din zori până-n chindie,
Din vecie în vecie…
Rezumat extins la poezia Doină de Ana Blandiana
Poezia „Doină” de Ana Blandiana este o meditație poetică despre condiția umană și despre trecerea timpului. Poezia este structurată în două strofe a câte șase versuri fiecare și are un ton introspectiv și melancolic.
În prima strofă, poetul ne prezintă imaginea unei doine, o melodie tradițională românească care este adesea cântată la înmormântări. Ea exprimă durerea și tristețea oamenilor care își pierd dragostea sau viața și ne arată că viața este trecătoare și că toate lucrurile se schimbă.
În a doua strofă, poetul continuă să mediteze asupra trecerii timpului și a schimbării. El ne prezintă imaginea unui copac bătrân care a trăit multe experiențe și a văzut multe lucruri, dar care acum își pierde frunzele și începe să moară. Poetul ne arată că viața este un ciclu continuu de naștere, creștere și declin și că toate lucrurile sunt trecătoare.
În ansamblu, poezia „Doină” de Ana Blandiana este o meditație poetică despre trecerea timpului și despre condiția umană. Poezia ne arată că viața este trecătoare și că toate lucrurile se schimbă, dar că trebuie să acceptăm această schimbare și să ne bucurăm de fiecare moment.
Informații adiționale poezii Ana Blandiana
Ana Blandiana este o scriitoare, autoare a 26 de cărți publicate în română și a 60 de volume apărute în 26 de limbi și luptătoare pentru libertate civică din România.
De-a lungul anilor, Ana Blandiana a întreprins — ca invitată a unor universităţi, academii, organizaţii culturale — mai multe călătorii de documentare şi studiu în diverse ţări europene şi a participat la congrese şi festivaluri de poezie.