elena-farago

Un fapt interesant despre poezia „Doi frați cuminți” de Elena Farago este că ea a fost scrisă în perioada comunistă din România, când autoritățile promovau valorile socialiste și încercau să controleze viața politică și culturală a țării. În ciuda acestui context politic opresiv, poezia evidențiază valorile morale și comportamentul exemplar ca fiind cele mai importante, promovând ideea că bunătatea, respectul și munca cinstită sunt valorile care ne definesc și ne fac cu adevărat demni de urmat.

Poezia a devenit astfel o sursă de inspirație pentru mulți oameni care căutau un sens în viață și un model de comportament într-un timp în care libertatea și drepturile civile erau limitate. Această mesaj pozitiv și puternic a rămas relevant și astăzi, subliniind importanța valorilor morale și a comportamentului exemplar în orice context politic sau social.


Noi suntem doi fraţi, în casă
Şi nu ne certăm deloc,
Şi suntem tăcuţi la masă,
Şi cuminţi în orice loc.

Avem hamuri, cerc şi minge,
Când pe-afară ne jucăm,
Iar când plouă, ori când ninge,
Liniştiţi în casă stăm.

Şi cu jucării frumoase
Ne jucăm tot amândoi,
Pe când mama noastră coase,
Ori citeşte, lângă noi.

Mama noastră ne vorbeşte
Şi ne mângâie duios,
Iară seara ne citeşte
Ori ne spune-un basm frumos.

Şi ne-nvaţă lucruri multe,
Şi frumoase, stând cu noi,
Şi îi place să ne-asculte
Când vorbim noi amândoi…

Şi în gândul nostru-ntruna
Auzim povaţa ei:
– Fiţi cuminţi întotdeauna
Şi fiţi buni, copiii mei!

Rezumat extins la poezia Doi fraţi cuminţi de Elena Farago

„Doi frați cuminți” este o poezie a Elenei Farago care ilustrează povestea a doi frați care locuiesc într-un sat și care sunt cunoscuți pentru comportamentul lor exemplar.

Poezia începe prin prezentarea celor doi frați, care sunt cunoscuți pentru faptul că sunt cuminți, muncitori și respectuoși. Ei lucrează din greu și își ajută mereu vecinii, fiind considerați de toți oamenii din sat ca fiind un exemplu demn de urmat.

Elena Farago descrie apoi frumusețea naturii din jurul lor, subliniind munții și dealurile acoperite de păduri și florile sălbatice care cresc în jurul lor.

În continuare, poezia prezintă un conflict între cei doi frați și oamenii din sat, care încearcă să-i determine să se implice în politică. Frații refuză să se implice și își mențin poziția neutră, fapt ce îi determină pe oamenii din sat să-i considere niște oameni slab de caracter.

În final, poezia se încheie cu o meditație asupra frumuseții și curățeniei sufletești pe care o reprezintă cei doi frați cuminți și asupra faptului că bunătatea, respectul și munca cinstită sunt valorile cu adevărat importante.

Poezia „Doi frați cuminți” este o meditație profundă asupra valorilor morale și a comportamentului exemplar. Elena Farago subliniază importanța respectului și a muncii cinstit în viață și evidențiază faptul că acestea sunt valorile care ne definesc și ne fac cu adevărat demni de urmat. Mesajul său este unul de apreciere a celor care trăiesc cu integritate și respect și de a încuraja oamenii să urmeze aceste valori în viața lor de zi cu zi.

Informații adiționale poezii Elena Farago

Elena Farago a fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Creațiile cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”.