George Toparceanu

Un fapt divers interesant despre poezia „Doamnei Ermosa Aftalion” de George Topârceanu este că aceasta este un exemplu de stilul literar cunoscut sub numele de „oda”, care este o formă de poezie care exprimă admirația și înălțarea înaltelor idei și a valorilor. În această poezie, Topârceanu își exprimă admirația și fascinația pentru frumusețea, misterul și misticismul personajului Doamnei Ermosa Aftalion.

De asemenea, poezia poate fi citită și ca o metaforă a poeziei în sine, care este o sursă de inspirație și de creativitate. Această poezie rămâne una dintre cele mai cunoscute și apreciate lucrări ale literaturii române, datorită stilului poetic subtil și a imagisticii puternice.


O amintire, doamna mea,
E ca un vag parfum de floare.
Cu cât te depărtezi de ea,
Cu-atât se-ntunecă şi moare.

Pe când imaginile vii
Rămân frumoase după moarte,
Ca nişte fluturi argintii
Fixaţi cu acul într-o carte.

Primeşte dar acest album
În care-am aruncat pe pagini
Tristeţea zilelor de-acum
Topită-n vesele imagini.

Rezumat extins la poezia Doamnei Ermosa Aftalion de George Topârceanu

„Doamnei Ermosa Aftalion” este o poezie scrisă de George Topârceanu, publicată pentru prima dată în anul 1928. Poezia este o oda adresată Doamnei Ermosa Aftalion, o doamnă misterioasă și învăluită în aură de misticism.

Poezia începe cu prezentarea personajului Doamna Ermosa Aftalion, descris ca o persoană misterioasă și mistică, cu o frumusețe neobișnuită și o personalitate intrigantă. Topârceanu își exprimă admirația pentru această doamnă și își dorește să descopere mai multe despre personalitatea și misterele acesteia.

În următoarele strofe, autorul continuă să descrie personalitatea Doamnei Ermosa Aftalion și frumusețea sa, subliniind abilitatea sa de a-i încânta pe cei din jur și de a fascina cu prezența sa. Topârceanu folosește imagini și metafore pentru a sublinia în mod subtil calitățile și aura misterioasă a doamnei.

În final, autorul dezvăluie că Doamna Ermosa Aftalion este, de fapt, o imagine a poeziei și a inspirației, o sursă de creativitate și de înțelepciune. Acest final neașteptat subliniază faptul că poezia poate fi învăluită în mister și misticism și că ea poate inspira și fascina pe cei care o citesc.

În concluzie, poezia „Doamnei Ermosa Aftalion” este o oda adresată frumuseții, misterului și misticismului, și o celebrare a poeziei și a inspirației. Autorul își propune să-i fascineze pe cititori cu personajul enigmatic și misterios al doamnei, subliniind importanța inspirației și a creativității în viața noastră. Această poezie este considerată una dintre cele mai apreciate lucrări ale lui Topârceanu, datorită stilului poetic subtil și a imagisticii puternice.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.