Un fapt divers interesant despre poezia „Dlui Grigorie Alexandrescu” de Alecu Donici este că aceasta a fost scrisă în perioada în care autorul își petrecea timpul în Rusia, unde a devenit interesat de literatura rusă și de cultura slavă în general. Aceasta a influențat și poezia, care a evidențiat importanța culturii și a tradițiilor în dezvoltarea națiunii române, similar cu cultura și tradițiile slavilor.
De asemenea, poezia „Dlui Grigorie Alexandrescu” este considerată una dintre primele opere literare în stilul unei epistole din literatura română. Aceasta a deschis calea pentru o nouă formă de expresie literară și a inspirat și alte opere literare în acest stil în perioada următoare.
Poezia a fost scrisă în contextul mișcării de dezvoltare a culturii și literaturii române în secolul al XIX-lea. Grigorie Alexandrescu, destinatarul poeziei, a fost unul dintre cei mai importanți scriitori și intelectuali români ai epocii sale, contribuind la dezvoltarea literaturii și a culturii române.
În general, poezia „Dlui Grigorie Alexandrescu” este un exemplu al importanței culturii și a tradițiilor în dezvoltarea societății și a națiunii române. Aceasta a devenit un simbol al prieteniei și al respectului reciproc și a influențat literatura română și cultura în general în perioada sa și continuă să inspire și astăzi.
La harazirea fabulei “Raul si helesteul”
Nici gandeam ca pentru versuri sa iau in mana condei,
Cand tintirea-mi aici este la un altfel de idei,
Care nu cer epistole, nici fabule de glumit,
Ci protesturi, reclamatii dreptului de sprijinit.
Dar dorita intalnire-ti ma facu sa stau un ceas,
Si din ul Temidei sa ma catar pe Parnas.
Rodul astei intreprinderi e fabula ce-ti inchin,
Scrisa cu o graba mare, intr-un stil nu prea senin;
Dar a mea dorinta este ca tu sa fii vecinic rau
De poezii curgatoare, de talentul cel mai viu;
Sa scrii pentru-a noastra slava, ca toti sa ne laudam,
Cati o limba romaneasca astazi intrebuintam.
Stii prea bine ca talentul este de la ceruri dat
Si oricare-si va da sama cum in lume l-au tractat.
Talentul tau este mare si sama-ti va fi mai grea,
Cand din orice intamplare a-l parasi tu vei vrea.
Toti poetii cearca-n lume feluri de nemultumiri,
Dar din ele scanteiaza cele mai vie simtiri.
Atatati de-mpotrivire ei se lupta ne-ncetat,
Si izbanda le e slava cu care s-a-ncununat.
Scrie! scrie! iata-ti legea ce trebuie sa urmezi,
Pentru ca sa fii ca raul si-n viitor sa viezi.
Rezumat extins la poezia Dlui Grigorie Alexandrescu de Alecu Donici
Poezia „Dlui Grigorie Alexandrescu” de Alecu Donici este un poem în stilul unei epistole, adresat unui prieten drag și admirat, Grigorie Alexandrescu. Poezia începe cu o descriere a prieteniei și a respectului reciproc dintre autor și Grigorie Alexandrescu.
Autorul continuă prin a-l lăuda pe Grigorie Alexandrescu pentru realizările sale literare și pentru contribuția sa la cultura română. Aceasta evidențiază importanța literaturii și a culturii în dezvoltarea societății și a națiunii.
În continuare, autorul face o descriere a activităților zilnice ale lui Grigorie Alexandrescu și a pasiunilor sale, inclusiv dragostea pentru natură și pentru literatură. Autorul subliniază importanța păstrării valorilor culturale și a tradițiilor în viața de zi cu zi.
În final, autorul își exprimă speranța că prietenia lor și respectul reciproc va dura întotdeauna și că vor continua să lucreze împreună în sprijinul culturii române. Poezia „Dlui Grigorie Alexandrescu” este o oda adusă prieteniei și culturii române, evidențiind importanța valorilor culturale și a tradițiilor în viața de zi cu zi.
Poezia „Dlui Grigorie Alexandrescu” a fost apreciată în perioada sa pentru mesajul său puternic și actual, care a evidențiat importanța culturii și a tradițiilor în dezvoltarea națiunii române. Aceasta a fost considerată o operă literară importantă în literatura română și a fost inclusă în mai multe antologii de poezie românească.
În general, poezia „Dlui Grigorie Alexandrescu” este un exemplu al importanței culturii și a tradițiilor în dezvoltarea societății și a națiunii române. Aceasta a devenit un simbol al prieteniei și al respectului reciproc și a continuat să inspire și să mobilizeze oamenii în sprijinul culturii române.
Informatii aditionale fabule de Alecu Donici
Alecu Donici, sau Alexandru Donici a fost un poet fabulist roman basarabean. Debuteaza cu traduceri din Puschin si Kralov. Donici a avut un deosebit spirit de observatie, criticand in fabulele sale, pe exemplul unor animale, moravurile proaste in societatea umana. In creatia sa sunt populare fabulele: Antereul lui Arvinte, Musca la arat, Racul, Broasca si stiuca, Doi câini.