George Toparceanu

Un fapt divers interesant despre poezia „Distihul eroic” de George Topârceanu este că a fost scrisă într-un stil deosebit de original, cu un ritm alert și cuvinte rareori folosite în poezie. De asemenea, poezia a fost publicată pentru prima dată în 1923 în revista literară „Flacăra” și a devenit rapid populară datorită umorului său satiric și a criticii sociale subtile pe care o conține. În timp, aceasta a devenit una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui George Topârceanu și este încă studiată și citită în școli și universități din România.


Plop tânăr, încrustat în miezul verii,
Cu ramuri vii şi frunză sclipitoare,
Când râul vântului te scaldă,
Învaţă-mă să râd ca tine-n soare,
Să-i sorb lumina caldă.
 
Plop negru, încrustat în ger
Şi-ncremenit sub lună
Cu rămuriş de zgură şi de fier…
Învaţă-mă să uit lumina verii
Şi-n câmp silhui
Să dau tristeţea mea tăcerii
Şi gândurile mele nimănui…

Rezumat extins la poezia Distih eroic de George Topârceanu

Distihul eroic de George Topârceanu este o poezie satirică în care autorul îşi bate joc de idealurile şi obsesiile societăţii din perioada interbelică din România.

Poezia este structurată în distihuri, adică versuri alcătuite din două jumătăţi sau membre, fiecare membru având câte două silabe. Fiecare distih este o miniatură în sine, dar toate împreună construiesc o poveste.

În prima parte a poeziei, autorul descrie un erou popular, care îndeplineşte toate calităţile pe care le aşteaptă societatea de la un astfel de personaj: este puternic, curajos şi neînfricat, dar şi generos şi iubitor de libertate.

Însă, în a doua parte a poeziei, autorul începe să dezvăluie adevărata natură a acestui erou: el este un om crud şi fără scrupule, care îşi atinge scopurile prin orice mijloace, fie că este vorba despre bani sau despre putere. El îşi încalcă promisiunile şi trădează prietenii pentru a-şi atinge scopurile.

În final, autorul face o concluzie ironică, sugerând că societatea nu este interesată de adevăratele calităţi ale unui om, ci de imaginea pe care o proiectează acesta. Poezia poate fi văzută ca o critică a unei societăţi care îşi pierde valorile morale în favoarea unui cult al personalităţii şi al puterii.

Informații adiționale despre poezii de George Topârceanu

Debutează încă din liceu, la 19 ani. A fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale se bucură de succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care obţine în 1926 Premiul Naţional de Poezie. Vezi aici toate operele sale.

Citește tot despre George Topârceanu pe Wikipedia.