George Cosbuc

Un fapt interesant despre poezia „Dintr-o poveste” de George Coșbuc este legat de contextul istoric și cultural în care a fost scrisă. Poetul a trăit și a creat în perioada de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea, când România se afla într-o perioadă de tranziție către modernitate.

În această perioadă, exista o tensiune între tradiție și modernitate, iar literatura română reflecta această dilemă. Poezia „Dintr-o poveste” poate fi interpretată ca o reprezentare a acestei dileme, cu bătrânul care reprezintă tradiția și tânărul care reprezintă modernitatea.

Pe de altă parte, poezia poate fi văzută și ca o critică la adresa societății românești din acea perioadă, care începea să se îndepărteze de tradiții și de valorile morale ale strămoșilor. Autorul își exprimă astfel îngrijorarea cu privire la pierderea identității și a valorilor esențiale ale societății românești.


Port străin şi cărţi străine,
Tot ce din străini ne vine;
A ne-ntrece cu ocara
Şi-a batjocori mereu
Ori hulind pe Dumnezeu
Şi nesocotind bărbaţii
Care ne ridică ţara,
Ori umblând ca apucaţii
Să ne batem vecinic pieptul:
De-am fi oricât de nemernici,
Să ne credem toţi puternici,
Toţi cu cap şi toţi cu dreptul
De-a fi călcători de lege
Şi-ntr-un sat fără de câini:
Astea sunt deocamdată
Voi, iubiţii mei români,
Marfa cea mai căutată.
O, dar nu te înspăimânta:
Nu la noi, se înţelege,
Ci-ntr-o ţară-ndepărtată
Sub pământ, pe undeva.

Rezumat extins la poezia Dintr-o poveste de George Coşbuc

„Dintr-o poveste” este o poezie scrisă de George Coșbuc, în care autorul descrie o întâmplare trăită de un bătrân cu un tânăr pe drumul vieții. Poezia are un caracter moralizator, cu un mesaj puternic despre importanța respectării valorilor morale și a învățăturilor strămoșești.

Poezia începe cu o descriere a bătrânului care povestește întâmplarea, sugestiv numit „bătrânul cu plete albe”. Acesta îi povestește tânărului, care îl întreabă curios despre ceea ce îi trece prin minte, o istorie despre „un om ce n-a vrut să asculte de vorba bătrânilor”.

În continuare, autorul povestește despre acest om, care a refuzat să învețe din înțelepciunea strămoșească și a ales să își facă singur drumul în viață. În cele din urmă, acesta a ajuns să sufere pentru propriile decizii greșite, fără a avea pe cine să se sprijine în momentele grele.

Poezia se încheie cu o remarcă a bătrânului, care își îndeamnă tânărul să ia aminte la această poveste și să învețe din înțelepciunea strămoșească. Autorul subliniază astfel importanța respectării valorilor morale și a învățăturilor moștenite din generație în generație.

Poezia „Dintr-o poveste” este un exemplu de poezie moralizatoare, care își propune să transmită un mesaj puternic despre importanța respectării valorilor morale și a învățăturilor strămoșești. Autorul folosește simboluri puternice și personaje bine definite pentru a ilustra importanța ascultării de înțelepciunea strămoșească.

În concluzie, poezia „Dintr-o poveste” de George Coșbuc este o evocare a înțelepciunii strămoșești și a valorilor morale care îi însoțesc pe oameni pe drumul vieții. Aceasta transmite un mesaj puternic despre importanța respectării învățăturilor strămoșești și a respectului față de bătrâni și tradiții, iar mesajul său moralizator rămâne relevant și astăzi.

Informații adiționale despre poezii de George Coșbuc

George Coșbuc închină fiecărui anotimp măcar câte o poezie (Noapte de varăVaraÎn miezul veriiIarna pe uliță). Coșbuc a păstrat spiritul autentic românesc în balade, prin prezentarea momentelor nunții (Nunta Zamfirei) sau prin viziunea asupra morții (Moartea lui Fulger). 

Aflati mai mult despre George Coșbuc pe Wikipedia