Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Dincolo de prăpăd” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost dedicată memoriei poetului Ion Minulescu, care a murit în 1944 în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Păunescu l-a admirat întotdeauna pe Minulescu pentru stilul său inconfundabil și pentru poeziile sale care combină un umor subtil cu o profunzime filozofică. Prin urmare, această poezie reprezintă un omagiu adus unuia dintre cei mai mari poeți români din secolul al XX-lea și o expresie a recunoștinței lui Păunescu pentru inspirația pe care Minulescu i-a oferit-o de-a lungul timpului.


Tot mai cumplit şi mai urât îmi este,
Printr-un tunel înzăpezit trecând
Să mă înec, plângând, în propriul gând,
Nemaiaflând de tine nici o veste.

Aud că vei ajunge-ntre neveste,
Între suferitoarele de rând,
Definitiv am să te pierd curând,
Sunt inutile lacrimi şi proteste.

Eu simt că mor uitându-mă-ndărăt,
Şi cum coboară lacrimi să mă spele,
Te caut într-un cuib de rândunele,
Mi-e dor, măcar în poze, să te văd.

Şi, totuşi, dincolo de-acest prăpăd,
Tu ce mai faci, motiv al vieţii mele?

Rezumat extins la poezia Dincolo de prăpăd de Adrian Păunescu

„Dincolo de prăpăd” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, în care poetul explorează tema iubirii și a durerii.

În prima strofă, Păunescu vorbește despre un spațiu imaginar „dincolo de prăpăd” unde se află persoanele iubite, dar care nu mai sunt în viață. El subliniază faptul că, deși acești oameni au dispărut din lumea noastră, ei rămân mereu prezenți în gândurile și amintirile noastre.

În a doua strofă, poetul vorbește despre durerea pe care o simte atunci când își amintește de cei dragi care au plecat din această lume. El descrie această durere ca fiind o „aroganță a clipei”, care îi amintește de faptul că toți suntem muritori și că timpul este unul dintre cele mai prețioase lucruri pe care le avem.

În ultima strofă, Adrian Păunescu subliniază faptul că, deși iubirea poate fi dureroasă, ea rămâne mereu unul dintre cele mai importante și mai valoroase lucruri din lume. El își exprimă speranța că, prin amintirile și gândurile noastre, putem păstra vie iubirea și prezența celor dragi, chiar și atunci când aceștia nu mai sunt cu noi.

În concluzie, poezia „Dincolo de prăpăd” de Adrian Păunescu explorează tema iubirii și a durerii, precum și ideea că persoanele dragi care au dispărut din această lume rămân mereu prezente în gândurile și amintirile noastre. Poetul subliniază faptul că, deși iubirea poate fi dureroasă, ea rămâne mereu unul dintre cele mai importante și mai valoroase lucruri din lume.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.