Otilia Cazimir

Poezia „Din sămânță de arțar” este o creație a Otiliei Cazimir, în care se descrie evoluția unui copac din sămânță până la maturitate. Poezia este împărțită în șapte strofe, fiecare strofă reprezentând o etapă a creșterii copacului. În prima strofă, se descrie sămânța de arțar ce cade pe pământ și începe să germineze. În a doua strofă, copăcelul prinde rădăcini și începe să crească. În a treia strofă, copacul ajunge la o înălțime mică și își deschide frunzele. În a patra strofă, copacul își dezvoltă crengile și ajunge la o înălțime mai mare. În a cincea strofă, copacul este cuprins de toamnă și își pierde frunzele. În a șasea strofă, copacul se pregătește pentru iarnă, iar în a șaptea strofă, copacul înflorește din nou la primăvară. Poezia transmite un mesaj despre ciclul vieții și importanța regenerării naturii.


Din sămânţă de arţar
(Ştii c-avea drept aripioare
Solzi subţiri de chihlimbar?)
Printre bulgări se arată
Pui de copăcel sălbatic,
Frunză crudă şi crestată,
Parcă-ntinde un buratic,
Ca să vadă dacă-i cald,
O lăbuţă răsfirată
De smarald…

Rezumat extins la poezia Din sămânţă de arţar de Otilia Cazimir

Poezia „Din sămânţă de arţar” de Otilia Cazimir este o creație poematică care vorbește despre procesul miraculos al creșterii și dezvoltării unui arțar dintr-o simplă sămânță. Poezia este un elogiu adus naturii și vieții și înfățișează cu multă sensibilitate toate etapele prin care trece un arțar de la însămânțare până la maturitate.

În prima strofă, poeta descrie cu multă delicatețe însămânțarea arțarului și începutul procesului de creștere. În a doua strofă, se vorbește despre stadiul de copilărie al arțarului și despre faptul că el are nevoie de multă îngrijire pentru a crește frumos și puternic.

În a treia strofă, poeta face o paralelă între dezvoltarea arțarului și viața omului, subliniind că, la fel ca și arțarul, omul trebuie să treacă prin multe etape pentru a se dezvolta și a ajunge la maturitate. În ultima strofă, poeta exprimă profunda recunoștință și admirație pentru frumusețea și puterea naturii, care face posibilă viața și înfăptuirea minunilor.

„Din sămânță de arțar” este o poezie optimistă și plină de speranță, care ne amintește că orice început poate fi mic și modest, dar cu multă răbdare și îngrijire, orice lucru poate să crească și să se dezvolte într-un mod minunat și impresionant.

Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir

Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.

Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia