Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Din nou, Dacii liberi” de Adrian Păunescu este că a fost scrisă în timpul regimului comunist din România, iar autorul a încercat să promoveze ideea că valorile și identitatea națională sunt importante pentru poporul român, în ciuda influențelor externe și a presiunilor politice ale vremii.

De-a lungul timpului, această poezie a devenit un simbol al importanței valorilor și identității naționale pentru români, fiind interpretată și pusă în scenă de diferiți artiști și coruri, și fiind inclusă în manualele școlare. Această poezie a avut un impact puternic asupra culturii și a literaturii românești, și a contribuit la promovarea ideii că identitatea națională și valorile strămoșilor noștri sunt importante pentru dezvoltarea unei societăți puternice și unite.


Noi n-am avut nevoie
Să luăm adeverinţe
Că vieţuim acasă,
În patrie la noi,
Am fost şi vom ramâne
De-a pururi dacii liberi
Şi iubitori de pace,
Şi vrednici de război.
 
La Sarmisegetuza,
La focuri, cu Zamolxe,
Şi stelele din ceruri
Din sânge ni se rup.
Nu ne-au învins romanii
Şi-am râs de toţi barbarii
Strigând la ei cu steagul
Făcut din cap de lup.
 
Aceasta dăm de ştire,
De sub pământul nostru,
Urmaşilor în care
Reânviem acum.
Femeile iubindu-şi
Să nască dacii liberi
Spre răzbunarea noastră
Pe cel din urmă drum.
 
Numiţi şi ţara noastră
Cu numele ei dacic
Iubiţi pe nou veniţii
După atâţia ani,
Dar veşnic ţineţi minte
Că peste dacii liberi
Au tot călcat invazii
Şi altfel de romani.
 
Noi am rămas în glie
Şi devenim pădure,
Şi devenim recolte,
Să vă hrănim pe voi,
Şi temelia ţării
S-o întărim cu oase
Şi iubitori de pace,
Şi vrednici de război.
 
Cu tot ce năzăreşte
Din firea noastră veche,
Dăm Romelor de ştire,
Prin ierburi murmurând,
Că numai oboseala
Ne-a aşezat sub scoarţă,
Dar dacă e nevoie
Ne vom scula oricând.

Rezumat extins la poezia Din nou, Dacii liberi de Adrian Păunescu

Poezia „Din nou, Dacii liberi” de Adrian Păunescu este o meditație poetică asupra identității naționale românești și a valorilor sale fundamentale.

Poezia începe cu o descriere a strămoșilor noștri daci, sugerând că aceștia au fost un popor mândru și curajos, care și-a apărat teritoriul cu devotament și dăruire. Autorul subliniază faptul că această perioadă istorică a fost una de glorie și de înălțare spirituală pentru poporul român.

El continuă prin a face o legătură între această perioadă istorică și identitatea națională a românilor de astăzi. Poezia vorbește despre cum valorile strămoșilor noștri sunt și acum valabile și cum ele trebuie să fie prețuite și respectate.

În final, poetul ajunge la concluzia că poporul român trebuie să își păstreze valorile și identitatea națională, și să le transmită mai departe generațiilor viitoare. El subliniază faptul că aceasta este o datorie față de strămoșii noștri și față de istoria și cultura noastră.

În ansamblu, poezia „Din nou, Dacii liberi” este o meditație profundă asupra identității naționale românești și a valorilor sale fundamentale. Poezia este plină de simboluri și metafore, iar mesajul său este unul de recunoștință și de contemplare asupra existenței noastre și a valorilor esențiale ale identității naționale.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.