Adrian-paunescu

Pentru prima dată poezia „Din doi în doi” de Adrian Păunescu a fost publicată în anul 1974, într-un volum intitulat „Mărturisiri”. Poezia a devenit una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Păunescu și a fost interpretată de către artiști și trupe muzicale din România, precum Pasărea Colibri și Holograf.

De asemenea, poezia a fost tradusă în mai multe limbi străine și a fost inclusă în antologii de poezie românească. Mesajul profund al poeziei, despre iubirea și relațiile umane, a făcut-o populară în rândul cititorilor de toate vârstele și a contribuit la consolidarea statutului lui Păunescu ca unul dintre cei mai importanți poeți români ai secolului XX.


Uită dacă poţi
Calea înapoi,
I-a cuprins pe toţi
Răul dintre noi,
Cei mai buni piloţi
Mor, din doi în doi,
Soaţe fără soţi,
Stare de război.
Adio, adio, pe frontul dintre noi,
Adio, adio, e stare de război,
Adio, la adio, în cel mai trist război.

Ai intrat stupid
Într-un joc prostesc,
Drumuri se închid,
Bârfele sporesc,
Vai, m-ai pus la zid,
Să mă prăpădesc,
S-a făcut sordid
Darul meu ceresc.

Poate nu mai ştii
Cum e pe pământ,
Numai nerozii
Şi nimica sfânt,
Punctele pe „i”
Stau ca un mormânt,
Ochii tăi pustii,
Astăzi, unde sunt?

Totuşi, cum explici
Că, alaltăieri,
Ai plecat de-aici,
Fără de poveri,
Cu bagaje mici,
Către nicăieri,
Nici cu nimeni, nici
Simulând că speri?

Doamne, cum arăţi,
Temurând mereu,
Tragicul răsfăţ
A lucrat din greu,
Seama, totuşi, dă-ţi,
Din acest rateu,
De singurătăţi,
Şi al tău, şi-al meu.

Nu mă mai consum,
Dar mă-ntreb, uimit,
Cine eşti şi cum,
Ai ajuns în mit,
Cel din urmă drum,
Muchia de cuţit,
Şi aud postum
Că ne-am fi iubit.

Rezumat extins la poezia Din doi în doi de Adrian Păunescu

Poezia „Din doi în doi” de Adrian Păunescu este o meditație poetică despre iubire și relații umane. Poezia începe prin a descrie doi oameni care se întâlnesc și își spun că se iubesc. Autorul sugerează că iubirea este un mister și că este dificil de definit sau de înțeles cu adevărat.

Poezia explorează diverse aspecte ale iubirii, inclusiv dorința de a fi împreună, frumusețea și slăbiciunile umane. Autorul subliniază că iubirea este o experiență complexă și că nu este întotdeauna ușor să găsim fericirea în relațiile noastre.

Poezia continuă prin a descrie două persoane care au o relație dureroasă, dar care se luptă să rămână împreună. Autorul sugerează că iubirea este adesea complicată și că ne poate face să simțim o gamă largă de emoții, inclusiv fericire, tristețe și durere.

În final, poezia „Din doi în doi” sugerează că iubirea este un mister și că ne poate face să simțim o gamă largă de emoții. Autorul subliniază că relațiile umane sunt complexe și că iubirea necesită o mare doză de răbdare, compasiune și înțelegere. Poezia reprezintă o meditație profundă asupra iubirii și relațiilor umane și încurajează cititorii să reflecteze la propriile lor experiențe în viață și la relațiile lor cu ceilalți.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.