Toate poeziile lui Lucian Blaga


Un fapt interesant despre poezia „Din copilăria mea” de Lucian Blaga este că aceasta face parte din volumul său „La curțile dorului,” scris în perioada sa de exil postbelic. Acest volum reprezintă o importantă colecție de poezii în care Blaga explorează teme legate de dorul pentru țara natală și de experiența exilului.

„Din copilăria mea” este o poezie nostalgică în care Blaga evocă amintiri din copilărie și din ținuturile sale natale. El vorbește despre peisajele rurale, despre vremurile de odinioară și despre inocența copilăriei. Poezia este un elogiu adus locurilor și oamenilor din trecutul său, iar această amintire este amplificată de absența sa din țara natală în exilul său.

Pășteam cu alții gâștele-n ariniști.
Cu gângurit de aur îmi venea câte-un boboc
și îmi prindea cu prietenie-n cioc
sfârcul urechii,
și plopii tremurau, străvechii.

Când toropit priveam prin gene
cum boii se mișcau prin flori de sânziene
pe sub sălcii,
mă miram că ei nu văd
cu vârful coarnelor ca melcii,
și boii – boii-și rumegau căldura pe sub sălcii.

Când mă trânteam în pajiște pe spate
cu ochii către bolta în senin,
mă-nchipuiam întins cu foalele pe cer,
lin
răzimat pe coate.

Și-mi mai aduc aminte:
într-un lan de cânepă
o sperietoare pestriță de paseri
se sprijinea
în par ca vânturi s-o aline.
Ciorchine de turbări avea cercei,
o vrabie-și făcuse cuib în pălăria ei.

Râdeau copiii toți de ea,
dar mie mi-era milă
și-o iubeam.

Eram mic
și singur socoteam: ea mi-e aproapele
și o iubeam.
Și mă credeam un mucenic.

Rezumat extins la poezia Din copilăria mea de Lucian Blaga

Poezia „Din copilăria mea” de Lucian Blaga este o operă în care poetul evocă cu nostalgie și afecțiune amintirile din copilărie și din locurile sale natale. Aceasta face parte din ciclul său de poezii „La curțile dorului,” scris în perioada sa de exil postbelic, iar tonul său este plin de dor și de tristețe.

În poem, Blaga descrie cu delicatețe și cu o limbă poetică bogată peisajele și experiențele din copilăria sa. El evocă amintiri din mediul rural, în care natura și oamenii se întâlneau într-o armonie autentică. Poetul vorbește despre amurgurile liniștite, despre munții înalți și despre păsările care cântau în copilăria sa. Aceste imagini devin simboluri ale inocenței și ale frumuseții lumii copilăriei.

Cu toate acestea, subliniază că acele vremuri au trecut și că el este acum departe de locurile sale natale, în exil. Poezia exprimă dorul puternic pe care poetul îl simte pentru țara sa natală și pentru timpurile simple și autentice ale copilăriei sale.

„Din copilăria mea” reprezintă o meditație profundă asupra legăturii dintre individ și rădăcinile sale, asupra relației cu locurile natale și a impactului experienței de exil asupra identității sale. Este unul dintre exemplele notabile ale poeziei de dor și de melancolie din opera lui Lucian Blaga și continuă să fie citată și studiată pentru profunzimea sa lirică și a temelor sale emoționale.

Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.

A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.