Toate poeziile lui Lucian Blaga

Un fapt interesant despre poezia „Din cer a venit un cântec de lebădă” de Lucian Blaga este că aceasta face parte din volumul său intitulat „La curțile dorului,” publicat în 1932. Acest volum reprezintă o colecție de poezii care explorează teme precum iubirea, dorul și frumusețea naturii, iar „Din cer a venit un cântec de lebădă” este una dintre poeziile emblematice din această colecție. Poezia este remarcabilă pentru utilizarea simbolismului și a limbajului poetic bogat pentru a transmite o imagine profundă și mistică a naturii și a conexiunii umane cu ea.

Din cer a venit un cântec de lebădă.
Îl aud fecioarele ce umblă cu frumuseţi desculţe
peste muguri. Şi pretutindeni îl aud eu şi tu.

Călugării şi-au închis rugăciunile
în pivniţele pământului. Toate-au încetat
murind sub zăvor.

Sângeram din mâni, din cuget şi din ochi.
În zadar mai cauţi în ce-ai vrea să crezi.
Ţărâna e plină de zumzetul tainelor,
dar prea e aproape de călcâie
şi prea e departe de frunte.
Am privit, am umblat, şi iată cânt:
cui să mă-nchin, la ce să mă-nchin?

Cineva a-nveninat fântânile omului.
Fără să ştiu mi-am muiat şi eu mânile
în apele lor. Şi-acuma strig:
O, nu mai sunt vrednic
Să trăiesc printre pomi şi printre pietre.
Lucruri mici,
lucruri mari,
lucruri sălbatice – omorâţi-mi inima!

Rezumat extins la poezia Din cer a venit un cântec de lebădă de Lucian Blaga

Poezia „Din cer a venit un cântec de lebădă” de Lucian Blaga este o operă profund simbolică și filozofică care exprimă conexiunea subtilă dintre natură și spiritul uman. Iată un rezumat extins al acestei poezii:

Poezia începe prin descrierea unui cântec de lebădă care provine „din cer.” Această imagine sugerează o sursă divină sau transcendentală a acestui cântec și ilustrează frumusețea și sublimitatea naturii.

Versurile poetului continuă prin a prezenta cântecul lebădei ca fiind un „ceresc lir,” sugerând că acesta este mai mult decât o simplă melodie, ci o formă de comunicare sau exprimare a esenței spirituale a naturii.

Blaga sugerează că acest cântec al lebădei este o „floare de extaz,” adică o expresie a stării extatice și a comuniunii cu divinul. Prin intermediul acestui cântec, natura și spiritul uman se unesc într-o experiență profundă și transcendentă.

Poezia folosește imagini și simboluri poetice pentru a ilustra ideile sale. De exemplu, imaginea lebădei este asociată cu eleganța și puritatea, în timp ce cerul și extazul simbolizează dimensiunea spirituală și mistică a existenței.

În final, poezia „Din cer a venit un cântec de lebădă” invită cititorul să reflecteze asupra frumuseții și sublimității naturii, precum și asupra conexiunii umane cu divinul prin intermediul acesteia. Este o lucrare profundă și contemplativă care exprimă abilitatea autorului de a transpune în cuvinte aspecte profunde ale existenței umane și ale conexiunii noastre cu natura și cu divinul.

În ansamblu, poezia lui Lucian Blaga reprezintă o celebrare a frumuseții și a profunzimii naturii și a puterii acesteia de a inspira și de a conecta spiritul uman cu aspectele mai înalte ale existenței.

Informații adiționale despre poeziile de Lucian Blaga

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Lucian Blaga pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Lucian Blaga pe Wikipedia.

A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). După moartea tatălui, familia se mută la Sebeș în 1909.