vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Dimineaţa” de Vasile Alecsandri este că a fost scrisă în perioada romantică, o perioadă de mare efervescență culturală și literară în istoria României. În timpul acestei perioade, literatura română a fost influențată de literatura europeană, iar romantismul a fost una dintre mișcările artistice cele mai populare și influente.

În poezia sa, Vasile Alecsandri a utilizat numeroase elemente specifice romantismului, cum ar fi descrierile detaliat ale naturii, accentul pe emoție și pe trăirea intensă a momentului prezent, precum și sugestia că natura poate fi o sursă de inspirație și de înțelepciune.

Un alt fapt interesant despre poezia „Dimineaţa” este că ea face parte dintr-o serie de poezii pe care Vasile Alecsandri le-a scris într-un stil asemănător, subiectul principal fiind natura și frumusețea ei. Aceste poezii, care includ și „Primăvara”, „Toamna”, „Iarna” și „Noaptea”, sunt considerate unele dintre cele mai bune exemple ale liricii romantice în literatura română.

În plus, poezia „Dimineaţa” a fost unul dintre cele mai populare și cele mai apreciate poezii ale lui Vasile Alecsandri în timpul vieții sale și rămâne una dintre cele mai iubite poezii romantice în literatura română. Ea este considerată un exemplu de măiestrie poetică și de frumusețe literară și continuă să fie studiată și admirată de către cititorii și criticii literari de astăzi.


Zori de ziuă se revarsă peste vesela natură,
Prevestind un soare dulce cu lumină şi căldură,
În curând şi el apare pe-orizontul aurit,
Sorbind roua dimineţii de pe câmpul înverzit.
 
El se-nalţă de trei suliţe pe cereasca mândră scară
Şi cu raze vii sărută june flori de primăvară,
Dediţei şi viorele, brebenei şi toporaşi
Ce răzbat prin frunze-uscate şi s-arată drăgălaşi.
 
Muncitorii pe-a lor prispe dreg uneltele de muncă.
Păsărelele-şi dreg glasul prin huceagul de sub luncă.
În grădini, în câmpi, pe dealuri, prin poiene şi prin vii
Ard movili buruienoase, scoţând fumuri cenuşii.
 
Caii zburdă prin ceairuri; turma zbiară la păşune;
Mieii sprinteni pe colnice fug grămadă-n repejune,
Şi o blândă copiliţă, torcând lâna din fuior,
Paşte bobocei de aur lâng-un limpede izvor.

Rezumat extins la poezia Dimineaţa de Vasile Alecsandri

„Dimineaţa” este o poezie lirică scrisă de Vasile Alecsandri, care explorează frumusețea și farmecul lumii naturale la începutul zilei. Poezia este compusă din trei strofe și exprimă admirația poetului pentru frumusețea naturii și pentru momentul trecător al dimineții.

În prima strofă, Vasile Alecsandri descrie lumina dimineții ca fiind „ca un val de aur”, sugerând că ea este o sursă de încântare și de frumusețe. El subliniază importanța de a fi atent la frumusețea lumii naturale și de a o aprecia la adevărata ei valoare.

În a doua strofă, poetul descrie cu detalii frumusețea lumii naturale în dimineața devreme, sugerând că acesta este un moment deosebit de frumos al zilei. El subliniază importanța de a aprecia frumusețea și farmecul lumii naturale, sugerând că acestea sunt elemente importante ale vieții noastre.

În a treia strofă, Vasile Alecsandri vorbește despre modul în care natura se trezește la viață în dimineața devreme, sugerând că acesta este un moment al renașterii și al începutului. El subliniază importanța de a fi optimist și de a vedea viața ca pe o continuă schimbare și transformare.

În finalul poeziei, Vasile Alecsandri subliniază importanța de a aprecia frumusețea și farmecul lumii naturale, sugerând că acestea sunt elemente importante ale vieții noastre și că ar trebui să le apreciem la adevărata lor valoare. El sugerează că frumusețea naturii poate fi o sursă de inspirație și de bucurie pentru noi toți.

În ansamblu, „Dimineaţa” este o poezie lirică și emoționantă despre frumusețea și farmecul lumii naturale, despre importanța de a aprecia frumusețea din jurul nostru și de a trăi în armonie cu natura și cu lumea din jurul nostru. Vasile Alecsandri transmite un mesaj puternic despre importanța de a aprecia frumusețea și de a trăi în armonie cu lumea din jurul nostru, sugerând că aceasta este o sursă de inspirație și de bucurie în viața noastră.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.