Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Dimineața” de Grigore Vieru este că aceasta a fost scrisă în anul 1973, în perioada de maturitate a poetului. Poezia a fost inclusă în volumul său de poezii intitulat „Trei dorințe”, publicat în anul 1977. Ea a devenit foarte populară în rândul cititorilor și a fost recunoscută ca una dintre cele mai reprezentative poezii ale lui Grigore Vieru, care exprimă frumusețea și intensitatea trăirilor în fața naturii.

Poezia a fost adesea interpretată ca o celebrare a frumuseții și a speranței în fața unei noi zile, dar și ca o invitație pentru oameni de a fi mai atenți la frumusețea din jurul lor și de a trăi fiecare zi la intensitate maximă. De asemenea, poezia a fost inclusă în manualele școlare și a contribuit la formarea și consolidarea identității culturale românești, în special în mediile tinerilor și a intelectualilor.


Vine alba dimineaţă
Cu roşi trandafiri pe faţă.
Pasărea a ciripit,
Toată lumea s-a trezit.

Iarba s-a spălat cu rouă
Şi-n rochiţa verde, nouă
Se uită pe geam acu:
M-am trezit şi eu ori nu?!

Rezumat extins la poezia Dimineaţa de Grigore Vieru

Poezia „Dimineaţa” de Grigore Vieru este un poem liric care descrie frumusețea dimineții și a naturii.

În prima strofă, poetul descrie liniștea dimineții și îi compară frumusețea cu cea a unei femei, care se trezește și se pregătește pentru o nouă zi. El simte că natura își ia răgazul pentru a se pregăti pentru o nouă zi și că acest moment este unul dintre cele mai frumoase ale zilei.

În a doua strofă, poetul descrie lumina dimineții și îi compară frumusețea cu aceea a unui copil care se trezește și se bucură de viață. El simte că această lumină aduce speranță și călăuzește oamenii spre o nouă zi și o nouă șansă de a fi mai buni.

În strofa a treia, poetul descrie natura și îi compară frumusețea cu aceea a unei femei care își aranjează părul și își îmbracă haina. El simte că natura se pregătește pentru o nouă zi și își arată frumusețea prin culori și mirosuri.

În ultima strofă, poetul exprimă dorința de a trăi fiecare zi ca și cum ar fi dimineața, plină de speranță și frumusețe. El simte că fiecare zi este o nouă șansă de a trăi și de a iubi și că trebuie să o trăim la intensitate maximă.

În concluzie, poezia „Dimineața” de Grigore Vieru este o mărturie a frumuseții și a speranței în fața unei noi zile și a naturii. Poezia exprimă trăirile intense ale unui om care simte că dimineața și natura îi aduc pace și liniște, dar și speranță și optimism pentru viitor. De asemenea, poetul își exprimă dorința de a trăi fiecare zi ca și cum ar fi dimineața, plină de frumusețe și intensitate.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.