Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Dicționarul” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost scrisă în anul 1983, în timpul regimului comunist din România condus de Nicolae Ceaușescu. În acea perioadă, libertatea de exprimare era limitată, iar critica la adresa guvernului era adesea reprimată cu brutalitate.

Prin intermediul poeziei „Dicționarul”, Adrian Păunescu a încercat să ofere o critică subtilă la adresa sistemului politic și a modului în care cuvintele sunt folosite pentru a manipula opinia publică. Deși poezia nu atacă în mod direct regimul comunist, ea subliniază faptul că cuvintele pot fi folosite pentru a crea iluzii și false percepții, ceea ce poate fi interpretat ca o referință la propaganda politică a regimului.

De asemenea, poezia poate fi citită ca o expresie a nemulțumirii lui Păunescu față de cenzura și controlul asupra libertății de exprimare, care erau caracteristice regimului comunist din acea perioadă. Prin intermediul poeziei, poetul își exprimă frustrarea față de puterea limitată a cuvintelor și față de manipularea opiniei publice.


Acest dicționar
Enciclopedic și bizar
Cât mai iubesc
Îl răsfoiesc,
Dar nu-nțeleg ce-i de făcut,
Sunt surdo mut.

Acum, acum sau niciodată,
Te voi chema la judecată,
Dicționar stupid și confident perfid,
Te pun la zid.

Mi-ai dat mereu, mi-ai dat credinți,
Și-acuma văd că totuși minți,
Dictionar cețos, am sa te-arunc pe jos,
Fără folos.

Iubirea mea nu e cuvântul,
Biblioteci prea mint pământul,
Pământu-i plin de ploi, dă lacrimi înapoi
Și pentru noi.

Dicționar bun pentru toate,
De azi te pun în libertate,
Tu poți însemna măcar ceva, ceva,
Din ce e ea.

Dar, vai, ce văd aici în file,
Sunt drame mari și sunt idile,
Un vuiet nefiresc, cuvinte se iubesc
Nepământesc.

Stau verb cu verb și plâng adverbe,
E un cazan întreg ce fierbe,
Degeaba te provoc, de noi nu este loc,
N-avem noroc.

La vocativ se mai sărută
Un surdo-mut și-o surdo-mută
Ce nu mai au cuvânt, nimica sfânt,
Ci sunt, doar sunt.

Rezumat extins la poezia Dicționarul de Adrian Păunescu

„Dicționarul” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, în care poetul explorează semnificațiile diferite ale cuvintelor și înțelesul lor în contextul social și politic al epocii.

Poezia începe cu o explicație a modului în care un cuvânt poate avea mai multe sensuri, în funcție de contextul social și istoric în care este folosit. Păunescu descrie cuvintele ca fiind „mașinării” care pot fi folosite pentru a manipula opinia publică și pentru a crea o anumită percepție a realității.

În continuare, poetul trece în revistă o serie de cuvinte, precum „patriotism”, „democrație”, „libertate”, „dreptate” și „adevăr”, și analizează semnificațiile lor în contextul social și politic al epocii. El subliniază faptul că aceste cuvinte sunt adesea folosite pentru a promova o anumită agendă politică sau pentru a justifica anumite acțiuni, în timp ce adevărul poate fi de multe ori distorsionat sau ascuns.

În ultima strofă, poetul exprimă o dezamăgire față de felul în care cuvintele sunt folosite pentru a manipula și pentru a crea confuzie în rândul oamenilor. El subliniază faptul că adevărul este rareori obiectiv și că cuvintele sunt adesea folosite pentru a crea iluzii și false percepții.

În concluzie, poezia „Dicționarul” de Adrian Păunescu explorează semnificațiile diferite ale cuvintelor și modul în care acestea sunt folosite pentru a manipula opinia publică și pentru a crea o anumită percepție a realității în contextul social și politic al epocii. Prin această poezie, Păunescu a încercat să ofere o analiză profundă a puterii cuvintelor și a impactului lor asupra societății și a individului.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.