Alexandru-Macedonski

Această poezie „Destul” de Alexandru Macedonski a fost publicată pentru prima dată în 1888 în revista „Literatorul”, al cărei fondator și director era însuși Macedonski. Poezia a fost inclusă apoi în volumul „Excelsior” din 1895, împreună cu alte creații ale autorului.

„Destul” este o poezie filozofică și meditativă, care explorează ideea limitelor existenței umane și a căutării înțelegerii și adevărului în universul înconjurător. Macedonski folosește o multitudine de simboluri și metafore pentru a exprima aceste idei, inclusiv imaginea zborului unui vultur și a unui balon cu aer cald.

Poezia a fost adesea interpretată ca o meditație asupra existenței și a sensului vieții, iar finalul său, cu îndemnul către cititor să-și trăiască viața și să-și urmeze propriile visuri și aspirații, a fost considerat de mulți ca fiind un mesaj pozitiv și încurajator.


I

Acum destul cu plânsul, căci inima ţi-e seacă,
Şi chiar de ţi-ar fi plină, e timp să-i zici destul
Poporul nostru este de lacrime sătul,
Şi ele nici în versuri nu pot ca să mai treacă;
Zadarnic poetaşii într-însele se-neacă,
Hârţoagele lor toate rămân făcute sul.

II

Ei!… S-a trecut cu moda de lacrimi şi suspine
Şi cu acele crunte dureri imaginari,
Aţi cărunţit cu totul, sărmanilor cobzari!
Dar de s-a dus o vreme, o nouă vreme vine,
Şi ea c-un bici pe care în mâna sa îl ţine
Plesnind vă strigă vouă: „Alţi timpi, alţi lăutari!”

III

Rubinele pe buze, mărgăritarii-n gură
Şi crinii de pe sânuri şi ochii ca de mură
Sunt nişte mărunţişuri ce nu-şi mai au vrun curs:
Cu lacrimile false ce-ntruna s-au tot scurs,
S-au poticnit în coastă şi se tot duc de-a dură
Târâte de ridicol în repedele-i curs!

IV

Acuma este timpul puterii, bărbăţiei,
Copilul de ieri, astăzi e un băiat viril
S-a scuturat la Plevna de jugu-epitropiei.
De-ar fi copil, şi astăzi ar rămânea copil;
Cu doina nu mai merge pe fruntea României,
Deplin ca să renaştem ne trebuie-un Virgil!

Rezumat extins la poezia Destul de Alexandru Macedonski

Poezia „Destul” a lui Alexandru Macedonski este o meditație asupra inutilității și futilității luptei pentru putere și a ambroziei sale iluzorii. Autorul explorează tema efemerității și a vanității umane, sugerând că nimic nu poate fi permanent și că toate lucrurile sunt trecătoare.

În poezie, Macedonski folosește imaginea unei frunze care cade din copac și se zbate în vânt, sugerând fragilitatea și vulnerabilitatea vieții umane. Autorul descrie natura și forțele naturii ca fiind neînfricătoare și nemiloase, subliniind astfel fragilitatea și neputința umană în fața acestora.

De asemenea, poezia conține și o critică la adresa societății și a valorilor acesteia, sugerând că lupta pentru putere și bogăție este una inutilă și că adevărata bogăție este cea interioară. Macedonski îndeamnă cititorii să renunțe la ambițiile materiale și să-și găsească împlinirea și satisfacția în lucruri simple, precum frumusețea naturii.

Un alt aspect important al poeziei este stilul său distinctiv și evocativ, care îi conferă acesteia o notă de mister și o simbolistică puternică. Macedonski folosește un limbaj poetic bogat și metafore sugestive, creând o imagine vizuală puternică a frunzei căzute în vânt și a trecerii efemere a vieții umane.

În concluzie, poezia „Destul” de Alexandru Macedonski este o meditație profundă asupra condiției umane și a vanității luptei pentru putere și bogăție. Aceasta invită cititorii să își găsească împlinirea și satisfacția în lucruri simple, precum frumusețea naturii, și să renunțe la ambițiile materiale și efemere.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.

Ce influenta a avut poezia „Destul”, de Alexandru Macedonski

Poezia „Destul” a lui Alexandru Macedonski a avut o influență semnificativă în literatura română și în mișcarea simbolistă, marcând mai multe aspecte:

  1. Manifest Simbolist: Macedonski a fost un pionier al simbolismului în România, iar „Destul” a servit ca un manifest al acestei mișcări. Prin această poezie, el a promovat idei noi, opunându-se tradiționalismului și formalismului din literatura vremii.
  2. Exprimarea Revoltei și a Individualismului: Poezia reflectă o profundă revoltă împotriva convențiilor sociale și a restricțiilor impuse de societate. Acest mesaj a resonat cu mulți scriitori și intelectuali care căutau libertatea de expresie și valorizarea individualismului.
  3. Stil și Tehnică: În „Destul”, Macedonski a utilizat un limbaj inovator și o structură liberă, diferită de rigorile poeziei tradiționale. Aceasta a influențat stilul și tehnica altor poeți care au urmat, încurajând experimentarea și explorarea unor noi forme de expresie poetică.
  4. Inspirație pentru Generațiile Următoare: Poezia a inspirat generații de scriitori și poeți români, care au văzut în Macedonski un model de curaj intelectual și artistic. Mesajul său de libertate și critică a normelor a fost un catalizator pentru evoluția literaturii române.
  5. Impact Cultural: „Destul” nu a influențat doar literatura, ci și cultura română în general. Macedonski, prin această lucrare, a contribuit la dezbaterea mai largă despre modernizare, progres și rolul artistului în societate.

În concluzie, „Destul” a avut un rol crucial în evoluția literaturii românești, marcând un punct de cotitură în modul de abordare a artei și exprimării în poezie. Această lucrare a fost un strigăt pentru libertate și inovație, influențând profund scriitorii contemporani și pe cei care au urmat.