vasile-alecsandri

Un fapt divers despre poezia „Despărțirea II” de Vasile Alecsandri este că aceasta a fost pusă pe muzică și interpretată de artiști români celebri. Printre aceștia se numără Angela Similea, care a interpretat poezia într-o versiune devenită foarte populară în România, dar și interpreți precum Margareta Clipa, Aura Urziceanu sau Călin Geambașu. Această adaptare muzicală a poeziei a fost apreciată de publicul român pentru frumusețea versurilor și pentru modul în care muzica a reușit să transmită emoția și sensibilitatea poeziei.

De asemenea, poezia „Despărțirea II” a fost inclusă și în manualele de limba română pentru liceu, fiind o lectură apreciată de profesori și de elevi pentru valoarea ei literară și pentru faptul că ilustrează frumusețea poeziei romantice a secolului al XIX-lea în literatura română.


Unde te duci, bărbăţele,
Şi cui mă laşi, sufleţele?
Cum de nu te-nduri de mine
Şi laşi să plâng după tine?
Te întoarce şi te uită
Ca să-mi vezi jalea cea multă.

Vai! nu mai pot, cad pe cale.
Mă sfârşesc amar de jale.
Stai, drăguţul meu cel dulce,
Stai, nu grăbi de-a te duce;
Stai ori mă ia şi pe mine,
Să fiu la un loc cu tine!

Rezumat extins la poezia Despărţirea II de Vasile Alecsandri

„Poezia „Despărțirea II” de Vasile Alecsandri este o compoziție profund emoționantă, ce explorează durerea și suferința provocată de despărțirea de o persoană dragă. Poezia este o continuare a primei poezii cu același titlu și este una dintre cele mai cunoscute poezii romantice ale literaturii române.

Poezia începe prin a descrie dorința personajului de a părăsi o lume în care nu mai există persoana iubită. Versurile sunt pline de tristețe și suferință, însă în același timp se observă și dorința personajului de a se elibera de suferință și de a merge într-un alt loc, departe de această durere.

Mai mult, poezia explorează și tema dragostei neîmpărtășite, în care personajul se simte singur și trăiește cu durerea de a nu fi împărtășit sentimentele pentru persoana iubită. În final, poezia transmite mesajul că dragostea poate fi o sursă de durere și suferință, dar și că trebuie să învățăm să ne eliberăm de aceste emoții și să mergem mai departe.

„Poezia „Despărțirea II” de Vasile Alecsandri este o poveste emoționantă despre durerea și suferința provocată de despărțirea de o persoană dragă. Această poezie este apreciată de cititori pentru frumusețea și sensibilitatea versurilor, precum și pentru modul în care explorează tema dragostei neîmpărtășite și a durerii provocate de aceasta.”


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.

Ce influenta a avut poezia Despărţirea II de Vasile Alecsandri

Poezia „Despărțirea II” de Vasile Alecsandri a avut o influență semnificativă în literatura și cultura românească. Această poezie romantică explorează teme profunde legate de dragoste, tristețe și despărțire, iar exprimarea sa emoțională și simbolismul bogat au atras atenția cititorilor și criticii de-a lungul timpului.

Una dintre principalele influențe ale acestei poezii a fost capacitatea sa de a captiva și emoționa cititorii prin descrierea intensă a sentimentelor umane. Versurile lui Alecsandri au reușit să transmită puternic emoțiile personajelor, făcând ca cititorii să se identifice cu suferința și dorința din poezie.

De asemenea, această poezie a contribuit la consolidarea romanticismului în literatura română și a promovat ideile și stilurile literare ale acestui curent. Alecsandri a fost unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai romantismului românesc, iar poeziile sale, inclusiv „Despărțirea II”, au avut un impact semnificativ în dezvoltarea acestei mișcări literare în România.

În concluzie, „Despărțirea II” de Vasile Alecsandri a avut o influență durabilă în literatura și cultura românească, reprezentând un exemplu notabil al romantismului și al expresiei poetice profunde în domeniul dragostei și al suferinței umane.