Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Departe” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost interpretată și cântată de mai mulți artiști din România. Printre aceștia se numără și cunoscutul cântăreț de muzică folk Nicu Alifantis, care a lansat o versiune a poeziei pe albumul său „Sentimente”.

De asemenea, poezia a inspirat și a fost adaptată în diverse forme artistice, precum filme, piese de teatru sau concerte. În anul 2007, la împlinirea a 25 de ani de la apariția poeziei, a fost organizat la București un concert intitulat „Departe de Adrian Păunescu”, la care au participat câțiva dintre cei mai importanți artiști din România.

Poezia „Departe” a devenit astfel un simbol al căutării autenticității și a luptei împotriva superficialității și a apelat la libertatea și pasiunile interioare ale oamenilor. Aceasta a rămas una dintre cele mai populare și apreciate poezii scrise de Adrian Păunescu și a contribuit la consolidarea statutului său ca unul dintre cei mai importanți poeți și scriitori din România.


Să fii atât de departe
de relele lumii
încât orice veste rea
care vrea să te-atingă
să nu ajungă la tine
decât după ce
devine istorie.

Rezumat extins la poezia Departe de Adrian Păunescu

„Departe” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, publicată pentru prima dată în 1981, în volumul „Scrisoarea a treia”. Poezia este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite poezii scrise de Păunescu și transmite o puternică dorință de evadare din cotidian și de a căuta o lume mai bună și mai autentică.

În poezie, poetul descrie o lume ideală, departe de agitația și superficialitatea vieții cotidiene. El vorbește despre o lume în care oamenii sunt liberi să-și urmeze visele și pasiunile, să se bucure de frumusețea naturii și să trăiască în armonie cu lumea înconjurătoare.

Poezia este un apel la acțiune, încurajând cititorii să nu se mulțumească cu mediocritatea și să caute mereu o lume mai bună și mai autentică. Deși poetul recunoaște că lumea ideală descrisă în poezie poate fi greu de găsit, el încurajează cititorii să încerce să o găsească și să nu renunțe niciodată la căutarea ei.

În finalul poeziei, Păunescu transmite dorința de a găsi un loc în lumea ideală descrisă, un loc în care să poată trăi în pace și armonie cu lumea înconjurătoare. Poezia este o chemare la acțiune, încurajându-i pe cititori să ia controlul asupra vieții lor și să caute mereu o lume mai bună și mai autentică.

În general, „Departe” este o poezie profundă și emoționantă, care încurajează oamenii să se îndepărteze de superficialitatea și agitația vieții cotidiene și să caute mereu o lume mai bună și mai autentică. Este o operă care a inspirat multe generații de cititori și a contribuit la consolidarea statutului lui Adrian Păunescu ca unul dintre cei mai importanți poeți și scriitori din România.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.