Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Depărtarea ca zestre” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost inspirată de experiența personală a poetului. Într-un interviu acordat în anul 1980, Păunescu a dezvăluit că poezia a fost scrisă în urma despărțirii sale de soția sa, Ioana Păunescu. El a recunoscut că această experiență a avut o mare influență asupra poeziei sale, precum și asupra altor lucrări pe care le-a scris ulterior.

De asemenea, poezia „Depărtarea ca zestre” a fost interpretată și ca o critică la adresa societății românești, care în perioada respectivă promova valorile tradiționale și nu tolera relațiile non-convenționale. Prin descrierea dură a despărțirii dintre doi iubiți și a durerii pe care o resimte femeia, autorul arată că societatea este inumană și că oamenii sunt forțați să se supună unor norme rigide, care aduc suferință și durere.

În timp, poezia „Depărtarea ca zestre” a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate poeme ale lui Adrian Păunescu. Aceasta a fost recitată în diverse ocazii publice și a inspirat multe alte opere de artă, precum cântece și filme. Astfel, poezia a rămas în conștiința publicului ca o meditație profundă și emoționantă asupra iubirii și a despărțirii, dar și ca o critică subtilă la adresa societății românești din perioada respectivă.


Poți să urci și apoi să cobori,
N-ai s-ajungi niciodată la mine,
Între noi sunt eterne ruine
Și sunt zboruri de corbi cobitori.

E zadarnic de-o mie de ori
Să aștepți dimineața ce vine,
Căci odăile noastre sunt pline
De buchete uscate de flori.

E un front de închise ferestre
Și de ziduri ce-n însele plâng,
Buzunarul cel drept și cel stâng
Poartă marca distanței terestre.

Sunt bolnav, sunt distant, sunt nătâng
Și-ți ofer depărtarea ca zestre.

Rezumat extins la poezia Depărtarea ca zestre de Adrian Păunescu

„Depărtarea ca zestre” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu și publicată în volumul „Elegii și pasteluri” în anul 1972. Poezia descrie despărțirea dintre doi iubiți și durerea pe care o resimte femeia din cauza acestei separări.

În prima strofă, autorul descrie peisajul care înconjoară femeia, cu dealuri și văi ce îi amintesc de perioada fericită pe care a petrecut-o alături de partenerul ei. Ea încearcă să ignore durerea și să se concentreze asupra frumuseții naturii, dar inima ei este copleșită de tristețe.

În continuare, autorul descrie cum femeia încearcă să se desprindă de amintirile și de sentimentele pe care le are pentru partenerul ei. Ea încearcă să vadă despărțirea ca pe o zestre, o moștenire pe care o poate folosi pentru a deveni mai puternică și mai înțeleaptă. Totuși, această încercare este zadarnică, iar femeia este copleșită de suferință.

În final, autorul îi spune femeii că aceasta trebuie să găsească puterea de a merge mai departe și de a depăși această perioadă grea. El îi sugerează că despărțirea poate fi văzută ca o formă de eliberare, care îi poate oferi oportunitatea de a-și îndeplini visurile și de a se redescoperi pe sine.

În concluzie, poezia „Depărtarea ca zestre” de Adrian Păunescu este o meditație profundă asupra durerei și a despărțirii. Autorul descrie cum femeia încearcă să-și găsească liniștea și să se elibereze de sentimentele pe care le are pentru partenerul ei, dar este copleșită de suferință. Poezia subliniază importanța de a găsi puterea de a merge mai departe și de a depăși această perioadă grea, văzând despărțirea ca o formă de eliberare și oportunitatea de a-și îndeplini visurile.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.