George-Bacovia poezii

Un fapt interesant despre poezia „Demult” de George Bacovia este că aceasta prezintă o perspectivă diferită a poetului asupra timpului și a trecutului în comparație cu multe dintre poeziile sale care tratează tema trecerii timpului într-un mod melancolic și dezumanizat.

În „Demult,” poetul reflectează asupra unor evenimente și momente din trecut care au rămas în memorie și care îi trezesc amintiri. Această poezie surprinde o notă de nostalgie și de contemplare a trecutului, în contrast cu obsesia sa pentru moarte și pentru aspectele întunecate ale vieții umane care caracterizează multe dintre operele sale.


Trecând pe strada ta,
Pe care nimeni n-o mai ştie –
Al nopţii foşnet evoca: –
Filosofie!

Încet, un paznic fluiera
Poema-atâta de târzie…
Pustiul nopţii evoca:
– Filosofie!

Rezumat extins la poezia Demult de George Bacovia

Poezia „Demult” de George Bacovia este o meditație poetică profund introspectivă asupra trecutului și a amintirilor. În contrast cu multe dintre poeziile sale caracterizate de melancolie și obsesie pentru moarte, această poezie surprinde o notă de nostalgie și de contemplare a momentelor fericite din trecut. Iată un rezumat extins al acestei poezii:

Poezia începe prin a prezenta o serie de imagini sugestive care aduc aminte de trecut. Poetul reflectează asupra unor momente demult trecute, când „răsare luna cu ochii ei albaștri.” Aceasta sugerează o atmosferă de liniște și de contemplare, în care poetul se întoarce cu nostalgie la amintirile din trecut.

Într-un mod neobișnuit pentru Bacovia, această poezie surprinde o perspectivă mai pozitivă asupra trecutului. El descrie „copii la joacă” și „cântece demult uitate,” sugerând că amintirile din copilărie și momentele de bucurie sunt cele care rămân adânc în sufletul său. Această poezie oferă o imagine a poetului care găsește confort și bucurie în amintiri.

„Din lumea celor ce sunt liniștiți și liniștea adâncă” este o expresie care sugerează că poetul găsește liniște și pace în amintiri și în contemplarea trecutului. Aceasta ilustrează faptul că, în ciuda obsesiei sale pentru aspectele întunecate ale vieții, Bacovia era capabil să găsească momente de lumină și de bucurie în amintirile sale.

„Demult” de George Bacovia este o poezie care aduce o notă de diversitate tematică în opera sa și arată că poetul era capabil să exploreze și să exprime o gamă variată de sentimente și trăiri în creația sa poetică. Este o operă care invită la contemplarea frumuseții și a momentelor luminoase din viața umană, în contrast cu tonurile mai sumbre și mai melancolice care caracterizează în mare parte opera sa.

Informații adiționale despre poezii de George Bacovia

help