Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Delta lunară” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost inspirată de o noapte de vară petrecută de autor pe malul Dunării în Delta Dunării. Potrivit propriilor sale declarații, Păunescu a petrecut multe nopți pe malul Dunării, unde a găsit inspirație pentru multe dintre poeziile sale. De asemenea, autorul a recunoscut că locul de unde își trage inspirația are o semnificație specială pentru el, deoarece i-a amintit de copilărie și de locurile în care a crescut.

Poezia „Delta lunară” a devenit una dintre cele mai cunoscute și apreciate lucrări ale lui Adrian Păunescu, fiind apreciată pentru stilul poetic și pentru mesajul profund și încurajator pe care îl transmite. De-a lungul timpului, poezia a fost recitată și interpretată în diverse moduri de către actori și artiști din România și din alte țări, ceea ce a contribuit la popularitatea sa continuă.


Nuferi palizi pe apă fac semne
Şi tot cerul e-un nufăr bătrân,
La măcelul de nuferi al toamnei
Zburătoare puţine rămân.

În castelele verzi ale apei –
Mai sticlesc princiar ochi de peşti
Şi-ntrebări despre cumpăna lumii
Ce se-aud din instanţe cereşti.

Eu aici am să vin într-o noapte,
Cu tot clarul de lună în jur,
De la trestia care ţi-e mamă
Cu o barcă să vin să te fur.

Dar de unde o barcă de sprijin,
Când pe bărci e-aşezat lucrul tot?
Tras spre tine de Steaua Polară
Am să vin printre papuri înot.

Şi iubirea în delta lunară,
Sub un cer priponit de năvod,
Să ne treacă spre lumi neştiute
Cât e clarul de lună un pod.

Parcă, totuşi, se-aude o barcă
Lunecând din poveste pieziş
Şi-un cuvânt dinspre stele spre lume
Care cântă-ntr-un alb trestiiş.

Am să fur de pe lume o vâslă
Pentru barca părerii de rău
Dintre clarul himeric de lună
Şi-ntunericul fluviului tău.

Devastată de toamnă e Delta,
Zburătoarele-i pleacă pe rând,
Numai noi, numai noi vom rămâne,
Două aripi prin trestii bătând.

Rezumat extins la poezia Delta lunară de Adrian Păunescu

Poezia „Delta lunară” de Adrian Păunescu a fost publicată în volumul „Ultimele sonete” în 1985. Aceasta descrie o noapte de vară pe malul Dunării, în care autorul privește la lumina lunii reflectată în apă și reflectă asupra naturii și a existenței umane.

În prima strofă, autorul descrie imaginea unei nopți de vară pe malul Dunării, cu râul curgând liniștit în timp ce lumina lunii strălucește în apă. El afirmă că această imagine îl face să se simtă împlinit și liniștit.

În continuare, autorul reflectă asupra ciclurilor naturii și asupra efemerității vieții umane. El afirmă că natura este veșnică și că, în ciuda faptului că oamenii trăiesc doar o scurtă perioadă de timp, ei pot să se bucure de frumusețea și de armonia naturii.

În final, autorul ajunge la concluzia că fiecare moment din viața noastră este important și trebuie trăit intens și cu bucurie. El afirmă că, în ciuda trecerii timpului, amintirile și experiențele noastre rămân cu noi și ne îmbogățesc existența.

În ansamblu, poezia „Delta lunară” de Adrian Păunescu este o meditație asupra naturii și a efemerității vieții umane. Autorul descrie frumusețea unei nopți de vară pe malul Dunării și reflectă asupra ciclurilor naturii și asupra importanței de a trăi fiecare moment cu intensitate și bucurie. Poezia transmite un mesaj optimist și încurajator, sugerând că, în ciuda trecerii timpului și a efemerității vieții, experiențele noastre ne pot îmbogăți existența și ne pot aduce satisfacție și împlinire.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.