Poezia „Degetele tale” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost inclusă într-un album muzical intitulat „Degetele”, lansat în anul 1979 de către compozitorul și interpretul Nicu Alifantis. Albumul a fost realizat în colaborare cu mulți poeți și a conținut versuri scrise de Adrian Păunescu, Nichita Stănescu, Ana Blandiana și alți poeți români de seamă.
De asemenea, poezia „Degetele tale” a devenit foarte populară în România și a fost recitată și interpretată în diferite moduri de către artiști, de la balade la rock și pop. De exemplu, trupa românească de rock Alternosfera a realizat o versiune cover a acestei poezii, iar în anul 2018, cântăreața română de muzică ușoară Paula Seling a lansat o piesă muzicală intitulată „Degetele tale”, inspirată de poezia lui Adrian Păunescu.
Sânt degetele tale, subţiri ca nişte vreascuri,
Ce mi-au rămas din toată pădurea dispărută
Într-un ţinut de gheaţă şi de pîrjol te mută
Fiinţa mea, plecată prin lume, dupa vreascuri.
Mă simt ca o femeie bătrână şi săracă,
Plecată prin pădure să strângă nişte vreascuri,
Eu degetele tale, subţiri ca nişte vreascuri,
Le simt cum dau căldură ca vremea să-mi mai treacă.
Atât îmi mai rămâne, pădurea au furat-o,
Pădurea au schimbat-o pe aur şi avere,
Eu degetelor tale voiesc a le mai cere
Să-mi zăbrelească ochii şi fruntea rece, iat-o,
Să-mi încălzească duhul secundelor mizere
O, degetele tale prea triste, adorato.
Rezumat la poezia Degetele tale de Adrian Păunescu
„Degetele tale” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu care explorează simbolismul și semnificația degetelor unei persoane iubite.
Poezia începe prin a-l descrie pe autor care privește mâinile iubitei sale și se gândește la semnificația fiecărui deget. El compară degetele iubitei cu flori și cuvinte și le descrie ca fiind delicate, minunate și misterioase.
În continuare, autorul reflectează asupra faptului că degetele iubitei sunt un simbol al dragostei sale și că acestea îi aduc aminte de momentele speciale petrecute împreună. Degetele sunt prezentate ca fiind un mijloc de comunicare și exprimare a sentimentelor între cei doi îndrăgostiți.
În final, autorul își exprimă recunoștința față de degetele iubitei sale, care au adus atât de multă bucurie și i-au umplut inima cu dragoste. El afirmă că degetele iubitei sale sunt mai mult decât niște degete obișnuite, ci sunt un simbol al iubirii lor necondiționate și al unității lor.
În concluzie, poezia „Degetele tale” de Adrian Păunescu este un portret poetic al iubirii și al semnificației simbolice a degetelor unei persoane iubite. Poezia subliniază importanța detaliilor mici într-o relație și ne arată că chiar și lucrurile aparent neînsemnate pot avea o semnificație profundă și puternică.
Informații adiționale despre Adrian Păunescu
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.
A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.