Adrian-paunescu

Un fapt interesant despre poezia „Declarație de dragoste” este că a fost tradusă în mai multe limbi străine, inclusiv în limba engleză, germană, franceză și spaniolă. Această poezie a devenit foarte populară în România în anii ’70 și ’80, fiind considerată o emblemă a poeziei romantice și a literaturii contemporane românești.

De asemenea, Adrian Păunescu este cunoscut și pentru faptul că a fost un poet angajat politic și social, iar poezia „Declarație de dragoste” reprezintă o excepție în opera sa, fiind mai degrabă o poezie lirică și intimă.


Să știți că eu n-am să mai falsific trecutul meu
Și n-am cum să mai dau înapoi.
Eu când am făcut o declarație de dragoste,
Parcă am făcut declarație de război.
Dacă nu izbândeam în iubire, era moarte,
Nu concepeam o altă împărțire decât la doi.
Eu, când am făcut o declarație de dragoste,
Parcă am făcut o declarație de război.
Și-acum sunt la fel.
Îmi păstrez trăsăturile.
Stupul meu mai trimite către voi
Câte-un roi,
Dar fiți atenți
Că eu, și când fac o declarație de dragoste,
Parcă fac o declarație de război.
Dacă zic: te iubesc,
Asta sună a ordin
Și-n fața femeii
Ce măreț mă-ncovoi.
Vă iubesc și vă rog să primiți
Această declarație de dragoste
Ca pe-o declarație de război,
Dac-ar rămâne iubirea
Singurul lumii război.

Rezumat extins la poezia Declarație de dragoste de Adrian Păunescu

„Declarație de dragoste” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, publicată în volumul său „Poezii alese” în anul 1976. Poezia este o declarație de iubire adresată unei persoane dragi, cu care autorul își dorește să împartă toate momentele vieții, într-o iubire plină de pasiune și intensitate.

Poezia începe cu o adresare către persoana iubită, în care autorul îi mărturisește dragostea sa profundă și nemărginită. În versurile ce urmează, el își exprimă dorința de a trăi alături de acea persoană, de a fi mereu lângă ea, de a-i fi sprijin și tovarăș în toate momentele vieții.

Adrian Păunescu folosește imagini și metafore puternice pentru a ilustra intensitatea și profunzimea iubirii sale. El compară iubirea sa cu un ocean nesfârșit, cu un răsărit de soare sau cu o rugăciune, sugerând astfel că iubirea sa este o forță mistică și divină.

În ultima parte a poeziei, autorul își exprimă dorința de a-și petrece întreaga viață alături de persoana iubită, de a trăi împreună momentele frumoase și grele ale vieții, de a-i oferi mereu dragostea și sprijinul său necondiționat.

În concluzie, „Declarație de dragoste” este o poezie intensă și pasională, care exprimă iubirea profundă a autorului pentru persoana dragă. Folosind imagini puternice și metafore sugestive, Adrian Păunescu reușește să transmită emoția și intensitatea iubirii sale, făcând din această poezie un imn al iubirii și al devotamentului.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.