vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Decât ruda şi vecinul” de Vasile Alecsandri este că aceasta face parte dintr-o colecție de poezii intitulată „Doine și Lăcrămioare”, care a fost publicată în 1853. Această colecție a fost una dintre primele lucrări importante ale literaturii române moderne și a avut un impact puternic asupra dezvoltării literaturii și culturii române.

De asemenea, Vasile Alecsandri este considerat unul dintre cei mai importanți poeți și dramaturgi ai literaturii române, fiind recunoscut pentru contribuția sa la dezvoltarea literaturii și culturii din țara sa. El a fost un simbol al romantismului românesc și a influențat puternic literatura și cultura din această țară.

Poezia „Decât ruda şi vecinul” a devenit un simbol al importanței prieteniei adevărate și al încrederii în relațiile interumane. Mesajul puternic al poeziei, legat de faptul că prietenii adevărați sunt cei care ne susțin în momentele dificile și ne oferă sprijin și încredere atunci când avem nevoie, continuă să inspire și să mobilizeze cititorii din întreaga lume.


Decât ruda şi vecinul,
Leliţo, leliţă,
Mult mai bine cu străinul,
Leliţo, leliţă.
Ruda că te necăjeşte
Şi vecinul te vorbeşte.

Iar străinul te ajută
Şi face dragoste mută.
Decât un tată ş-o mumă,
Să te certe pentru-o glumă,
Mai bine c-un bărbăţel,
Dacă-i blând şi tinerel,
Că-ţi spune două, trei glume
Cum îţi e mai drag pe lume
Şi-ţi aşează-o pernioară
Pe prispă serile-afară.

Decât un bărbat urât,
Mai bine-un străin iubit,
Cât şezi cu el împreună
Nu te-nduri de vorbă bună.
Fie noaptea cât de mare,
Că tot mică ţi se pare.
Trece-n grabă, ca o nălucă,
Ziua-n braţe-i te apucă!

Rezumat extins la poezia Decât ruda şi vecinul de Vasile Alecsandri

„Decât ruda şi vecinul” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, care explorează tema prieteniei și a încrederii. Prin intermediul versurilor, poetul transmite ideea că prietenia adevărată este mai valoroasă decât relațiile de sânge sau cele cu vecinii.

În primele strofe ale poeziei, Alecsandri descrie imaginea unei persoane care trăiește într-un sat și care întâlnește oameni din diverse medii sociale. El remarcă că, în ciuda faptului că unele persoane sunt rude sau vecini, aceștia nu sunt întotdeauna demni de încredere sau prieteni adevărați.

În continuare, poetul explorează tema prieteniei adevărate și remarcă că aceasta este mai valoroasă decât orice altă relație. El sugerează că prietenii adevărați sunt cei care ne susțin în momentele dificile și care împărtășesc cu noi bucuriile și tristețile vieții.

În final, Alecsandri își exprimă convingerea că prietenia este una dintre cele mai importante valori ale vieții și că este mai valoroasă decât orice altă relație. El remarcă că prietenii adevărați ne ajută să depășim obstacolele vieții și ne oferă sprijin și încredere atunci când avem nevoie.

În ansamblu, „Decât ruda şi vecinul” este o poezie puternică și emoționantă despre prietenie și încredere. Vasile Alecsandri reușește să transmită forța și importanța prieteniei adevărate și să sugereze că aceasta este mai valoroasă decât orice altă relație, precum cea cu rudele sau vecinii.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.