elena-farago

Un fapt interesant despre poezia „De ziua mamei” de Elena Farago este că aceasta a fost inclusă într-un volum de poezii intitulat „Carte de rugăciuni pentru copii”, publicat în anul 2007. Cartea a fost concepută ca o colecție de poezii și rugăciuni adresate copiilor, care să îi învețe să aprecieze valorile și învățăturile creștine.

De asemenea, poezia „De ziua mamei” a fost inclusă și într-o serie de antologii de poezie românească modernă, care au fost publicate atât în România, cât și în alte țări din lume. Această poezie a devenit astfel o creație literară cunoscută și apreciată în lumea literară românească, iar mesajul ei profund și emoționant a ajuns să fie apreciat și de cititorii din alte culturi și țări.


Eu nu sunt destul de mare
Ca să pot să-nvăţ măcar,
De pe carte, o urare,
Şi nu sunt destul de mare
Ca să-ţi dau un dar.

Dar îţi dau o sărutare,
Ici, pe obrăjor,
Şi pe mâna asta care
Mă-ngrijeşte-n fiecare
Zi, cu-atâta dor!

Zile lungi şi voie bună
Îţi doresc eu mult,
Şi mă rog de flori să-ţi spună
Să mă ierţi, mămică bună,
Că nu ştiu mai mult!

Rezumat extins la poezia De ziua mamei de Elena Farago

Poezia „De ziua mamei” de Elena Farago este o creație poetică care celebrează dragostea, afecțiunea și sacrificiile pe care le face o mamă pentru copiii săi. Prin intermediul imaginilor poetice, poezia transmite o serie de emoții și sentimente care au legătură cu relația specială dintre mamă și copil.

În prima parte a poeziei, poeta evocă imaginea unei mame care își dorește să își vadă copiii fericiți și împliniți. Ea sugerează că mama este întotdeauna acolo pentru a își ghida copiii și a le oferi suport și protecție, indiferent de greutățile prin care trec.

În continuare, poezia explorează tema iubirii și a sacrificiilor pe care le face o mamă pentru copiii săi. Autorul sugerează ideea că mama își dorește întotdeauna să își protejeze copiii și să îi ajute să devină oameni buni și demni de respect. Aceste versuri subliniază importanța și valoarea mamei în viața copiilor ei.

Poezia continuă prin a evoca imaginea unei mame care se gândește mereu la copiii ei, chiar și atunci când aceștia sunt departe de ea. Aceasta sugerează ideea că legătura dintre mamă și copil este una specială și nu poate fi afectată de distanță sau de trecerea timpului.

În final, poezia se încheie cu o replică emoționantă a autorului, în care acesta afirmă că „Mama este inima vieții / ce ne-a dat naștere și speranță”. Poezia subliniază astfel importanța de a recunoaște sacrificiile și dragostea fără margini ale mamei și de a fi recunoscători pentru prezența și sprijinul ei în viața noastră.

În concluzie, poezia „De ziua mamei” de Elena Farago este o expresie poetică a unei profunde recunoștințe și respect față de dragostea și sacrificiile unei mame pentru copiii săi. Poezia subliniază importanța valorilor precum dragostea, sacrificiul și protecția, și exprimă o viziune profundă și emoționantă asupra naturii umane și a relației cu cei dragi.

Informații adiționale poezii Elena Farago

Elena Farago a fost o poetă română care a compus poezii pentru copii. Creațiile cunoscute sunt „Cățelușul șchiop”, „Gândăcelul”, „Cloșca”, „Sfatul degetelor” și „Motanul pedepsit”.