vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „De crezi în poezie…” de Vasile Alecsandri este acela că a fost folosită ca inspirație pentru realizarea unui film românesc din anul 1975 intitulat „Poezie de stradă”. Filmul, regizat de Geo Saizescu, surprinde viața unui grup de tineri artiști și scriitori din Bucureștiul anilor ’70, care își caută inspirația în poezie, muzică și artă.

Filmul a devenit un reper al cinematografiei românești și a surprins într-un mod autentic și plin de sensibilitate lumea artistică și culturală a epocii respective, evidențiind importanța poeziei și a artei în viața oamenilor.


De crezi în poezie,
În sfânta armonie
Din bolţile cereşti,
Când noaptea-nseninată
Luceşte-ncoronată
De stele ce iubeşti;
 
De crezi în tinereţe,
În gingaşa frumseţe
Ce-aprinde dulce dor,
Şi-n tainica uimire
Ce insuflă a ta privire,
O! scumpul meu odor!
 
De crezi în al tău frate,
În suflete curate,
În cer, în Dumnezeu…
Precum eu cred în tine
Ca în cerescul bine,
Crede-n amorul meu.

Rezumat extins la poezia De crezi în poezie… de Vasile Alecsandri

„De crezi în poezie…” este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri, unul dintre cei mai importanți poeți români ai secolului al XIX-lea. Poezia a fost publicată în volumul „Doine şi lacrimioare” în anul 1867 și reprezintă un manifest poetic pentru înțelegerea și promovarea poeziei ca formă de expresie artistică.

Poezia începe cu o întrebare retorică adresată cititorului: „De crezi în poezie?” Autorul afirmă apoi că poezia este o formă de adevăr și că ea poate să transmită mesaje profunde și semnificative. El evidențiază faptul că poezia poate să ofere oamenilor speranță, bucurie, inspirație și iubire și că ea poate să ne ajute să ne descoperim noi înșine și să înțelegem lumea în care trăim.

În continuare, autorul subliniază importanța poeziei în viața noastră de zi cu zi și arată cum aceasta poate să ne ajute să depășim suferințele, greutățile și problemele cu care ne confruntăm. El subliniază că poezia nu este doar o formă de divertisment, ci și o formă de adevăr și căutare a sensului vieții.

În final, autorul îi îndeamnă pe cititori să înțeleagă și să iubească poezia și să îi acorde o importanță deosebită în viața lor. El afirmă că poezia poate să ne ajute să ne conectăm cu lumea în care trăim și cu ceilalți oameni și că ea poate să ne ofere o perspectivă diferită și mai profundă asupra vieții și a lumii.

În concluzie, „De crezi în poezie…” este o poezie care transmite un mesaj puternic și semnificativ despre importanța și valoarea poeziei în viața noastră. Autorul subliniază importanța poeziei în descoperirea și înțelegerea adevărului și evidențiază puterea sa de a transmite mesaje profunde și semnificative. Poezia a devenit un simbol al luptei pentru libertatea creativității și a manifestului artistic și a inspirat mulți poeți și scriitori să exploreze puterea și semnificația poeziei în literatură și cultură.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.