Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt divers interesant despre poezia „De chemat pacea” de Grigore Vieru este că aceasta a fost scrisă în anul 1984, în timpul regimului comunist din Republica Moldova. În acea perioadă, literatura era supusă cenzurii și scriitorii erau adesea restricționați în libertatea lor de exprimare. Cu toate acestea, poezia a reușit să ajungă la public și să devină una dintre cele mai populare și iubite creații literare ale autorului.

De-a lungul anilor, poezia „De chemat pacea” a fost tradusă în mai multe limbi și a fost inclusă în antologii și volume de literatură română și moldovenească. Ea a devenit un simbol al dorinței de pace și al luptei pentru dreptate și libertate, fiind apreciată nu doar în Republica Moldova, ci și în întreaga lume.

Grigore Vieru este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați poeți din Republica Moldova și din întreaga lume românească. El a scris numeroase poezii și cărți, care sunt recunoscute pentru sensibilitatea, eleganța și profunzimea lor. Lucrările sale sunt considerate o comoară a culturii moldovenești și românești și au fost distinse cu numeroase premii și onoruri.


Lui Paul Alexandru Georgescu

Iată,
În urma războiului
Răniţii vin.
Din urma răniţilor –
Morţii tăcuţi.
Din urma morţilor –
Plugul cel drept.
Din urma plugului
Tu, Doamne,
Paşii îţi legeni.
O brazdă,
O brazdă amestecată
Roşu
Cu seminţele Tale,
Cu sângele nostru,
Cu gloanţele încă
Fierbinţi
Aceasta să fie oare
Viaţa pe care
Din marea Ta viaţă
Ne-ai dat-o?!
Doamne, care,
Aidoma unui cosor,
Aidoma muchiei lui,
Ţie împotrivă,
Palma noastră
În palma Ta o ţii.
Spunem că te iubim, dar
N-ai încredere-n noi –
Mâine iar încăiera-ne-vom.
Şi ne-ai părăsit.
În lipsa Ta,
Iată, răsar iarăşi
Coarnele de foc
Ale întunecatului diavol.
Şi par să nu-l
Mai poată înfrunta
Nici ruga mamelor,
Nici dreptatea luminosului plug.
Doamne, care nici din urma
Copiilor
Nu mai doreşti să mergi.

Rezumat extins la poezia De chemat pacea de Grigore Vieru

Poezia „De chemat pacea” de Grigore Vieru este o meditație profundă asupra dorinței de pace și a importanței acesteia în lumea noastră. Poezia este structurată în patru strofe a câte patru versuri fiecare și are un ton meditativ și solemn.

În prima strofă, poetul își exprimă dorința de a chema pacea în lume și de a-i oferi un loc unde să poată trăi. El își imaginează că pacea ar fi o ființă vie care poate fi chemată și că aceasta ar veni dacă i-ar fi oferit un loc sigur în care să poată fi în pace.

În a doua strofă, poetul se gândește la modul în care războaiele și conflictele distrug lumea și îi duc pe oameni la suferință și moarte. El își dorește ca pacea să înlocuiască aceste conflicte și să aducă armonie și iubire în lume.

În a treia strofă, poetul își exprimă dorința de a îmbrățișa pacea și de a trăi într-o lume fără violență și războaie. El își imaginează că pacea ar aduce cu ea o lumină divină care ar lumina întreaga lume și ar încălzi inimile oamenilor.

În ultima strofă, poetul concluzionează că pacea este cea mai importantă valoare pe care o poate avea omenirea și că trebuie să o căutăm cu toată puterea noastră. El își exprimă speranța că lumea va fi una în care pacea va fi cu adevărat prețuită și că oamenii vor trăi împreună într-o armonie perfectă.

În ansamblu, poezia „De chemat pacea” de Grigore Vieru este o meditație profundă asupra dorinței de pace și a importanței acesteia în lumea noastră. Poezia ne îndeamnă să căutăm pacea în interiorul nostru și să o împărtășim cu ceilalți, astfel încât să putem trăi într-o lume mai bună și mai frumoasă.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.