Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt divers interesant despre poezia „De ce” de Tudor Arghezi este că aceasta face parte din colecția sa de poezii intitulată „Hai-nea cu mintea” (1933). Această colecție este notabilă pentru că Arghezi a abordat în ea diverse teme sociale și politice ale epocii, aducându-și contribuția la discuțiile și dezbaterile intelectuale ale vremii. „De ce” este una dintre poeziile din această colecție și poate fi citită ca o expresie a preocupărilor și întrebărilor autorului cu privire la lumea înconjurătoare și la condiția umană. Arghezi a fost un autor prolific și diversificat, și această colecție reflectă latura sa socială și angajată în literatură.


Mă-ntrebi: de ce plâng?
Am ascultat un poem.
Mă-ntrebi: de ce plâng?
Am auzit un cântec.
Mă-ntrebi: de ce plâng?
Mi-a povestit un nevoiaș suferința lui.
De ce am plâns?
Toate au atins răspântiile vremii cu tălmăcirea
frumoasă în cuvinte, vioară și suspin, a durerii de a simți,
de a nu ști și de a te întrista.
Am plâns de frumusețe.

Rezumat extins la poezia De ce de Tudor Arghezi

Poezia „De ce” de Tudor Arghezi este o compoziție poetică profundă și filozofică care se concentrează asupra întrebării fundamentale a existenței și a sensului vieții. Este un poem care invită la reflecție asupra misterului existenței și asupra răspunsurilor pe care le căutăm cu privire la rostul nostru în lume.

Poezia începe prin a prezenta întrebarea „De ce?” ca pe o expresie a curiozității umane. Autorul se întreabă de ce există lumea, de ce trăim și de ce căutăm în mod constant semnificații și înțelesuri în ceea ce ne înconjoară.

În continuare, autorul explorează diferite aspecte ale existenței umane, cum ar fi suferința, dragostea, cunoașterea și moartea, și se întreabă de ce aceste aspecte sunt parte integrantă a vieții noastre. El sugerează că acestea pot fi parte a unei mari întrebări existențiale și că răspunsurile pot să nu fie ușor de găsit.

Strofele următoare aduc în discuție ideea că răspunsurile la întrebarea „De ce?” pot să fie ascunse în misterele lumii și că poate nu avem capacitatea de a le înțelege pe deplin. Autorul subliniază că omul caută mereu să descopere adevărul, dar acest adevăr poate să fie eluziv și enigmatic.

În final, autorul recunoaște că întrebarea „De ce?” poate să nu aibă un răspuns clar și că poate să fie o întrebare fără sfârșit. Cu toate acestea, el afirmă că căutarea răspunsurilor și explorarea misterelor vieții sunt parte din esența umanității și că ele ne motivează să continuăm să căutăm înțelesuri în lumea înconjurătoare.

În concluzie, poezia „De ce” de Tudor Arghezi este o meditație profundă asupra întrebărilor existențiale și a misterelor vieții. Ea ne invită să reflectăm asupra curiozității umane și a căutării noastre constante pentru semnificații și înțelesuri în lume. Este un poem care celebrează complexitatea și enigma existenței și care ne îndeamnă să explorăm neîncetat aceste mistere, chiar dacă răspunsurile pot să fie eluzive.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.