Alexandru-Macedonski

Una dintre caracteristicile notabile ale poeziei „De-aş şti …” de Alexandru Macedonski este folosirea unei structuri simetrice și echilibrate, care creează un ritm plăcut și armonios în versuri. De asemenea, poezia este construită în jurul unui singur motiv central, acela de a căuta cunoașterea, de a descoperi adevărul și sensul vieții. Limbajul folosit de Macedonski este unul poetic, plin de imagini și metafore sugestive, care evocă ideea de căutare și întâlnire cu divinul.

Poezia a fost publicată în volumul „Excelsior” (1883), alături de alte poezii celebre ale lui Alexandru Macedonski, precum „Rătăcire”, „Cântec de dor” și „Elegie”. Ea a fost considerată una dintre cele mai reprezentative poezii ale simbolismului românesc și a influențat multe generații de poeți din perioada modernistă și postmodernistă.


De-aş şti că lacrimile mele
S-ar preschimba-n mărgăritare,
Din ele ca să-ţi fac avere,
Le-aş plânge fără de-ncetare.
De-aş şti că sângele din mine
S-ar preschimba în râu de aur,
Arterele mi le-aş deschide
Să-ţi fac din ele un tezaur.

Rezumat extins la poezia De-aş şti… de Alexandru Macedonski

Poezia „De-aș ști…” scrisă de Alexandru Macedonski este o meditație profundă asupra sensului vieții și al morții, prezentând dorința autorului de a înțelege taina existenței și a găsi un sens profund în ea. Poezia este împărțită în trei părți, fiecare având propria sa temă și tonalitate.

În prima parte, autorul reflectă asupra fragilității vieții și asupra faptului că nimeni nu poate ști cu adevărat ce se află dincolo de moarte. El exprimă dorința de a afla adevărul și de a cunoaște ceva care să depășească limitele umane.

În a doua parte, poezia se transformă într-o contemplare a frumuseții naturii și a universului. Macedonski prezintă o serie de imagini și metafore ce sugerează o lume misterioasă, plină de semnificații ascunse. El își exprimă admirația față de universul natural, dar și dorința de a găsi în acesta un sens mai profund.

În partea finală, autorul reflectă asupra condiției umane și asupra faptului că nevoia de a cunoaște taina existenței este o trăsătură intrinsecă a naturii umane. El se întreabă dacă cunoașterea poate fi cu adevărat atinsă sau dacă este doar un ideal inaccesibil. Poezia se încheie cu o concluzie ambiguă, sugerând că misterul vieții poate rămâne învăluit în taine chiar și pentru cei mai mari căutători ai adevărului.

În ansamblu, poezia „De-aș ști…” de Alexandru Macedonski reprezintă o meditație profundă și filozofică asupra vieții și a sensului acesteia, prezentând o serie de imagini și metafore sugestive care ajută la construirea unui discurs poetic puternic și evocativ.

Informatii aditionale Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a fost un poet şi prozator, dramaturg, șef de cenaclu literar, publicist român. Poezia lui Macedonski este eclectică, are elemente împrumutate de la parnasianism, simbolism, sau romantism. Afla mai multe despre autor.