„De-ai curge tu, Prutule” este una dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Grigore Vieru și este considerată un imn al identității naționale a poporului moldovean.
A fost publicată pentru prima dată în 1972, în revista literară moldovenească „Nistru”.
Poezia descrie Prutul, un fluviu care curge prin România și Republica Moldova și care a devenit un simbol al identității naționale moldovenești.
Prutul este prezentat ca un element vital pentru poporul moldovean, care îl iubește și îi cântă, și care își dorește ca Prutul să fie mereu curat și să curgă liber.
Poezia a devenit foarte populară în perioada de declanșare a mișcării pentru independența Republicii Moldova, deoarece a exprimat dorința poporului moldovean de a avea o identitate națională puternică și independentă.
De-ai curge, tu, Prutule,
De-ai curge pe Nistru,
Să nu mă mai desparţi
De fraţii mei!
De-ai curge tu, Prutule,
De-ai curge pe Mureş,
Ca liber să pot asculta
Cântecul nostru,
Cântecul neamului meu!
De-ai curge tu, Prutule,
De-ai curge pe Olt,
Să nu
Mai fiu întrebat
Ce caut eu,
Ce caut în Ţara mea?!
Rezumat al poeziei De-ai curge tu, Prutule de Grigore Vieru
Poezia este o declarație de dragoste pentru râul Prut și pentru patria sa, Moldova. Poezia începe cu descrierea frumuseții râului Prut și a peisajelor naturale din jurul său. Autorul își amintește cu nostalgie de locurile în care a crescut și de momentele fericite petrecute acolo.
În continuare, poezia face o trecere la prezent și la realitățile dure cu care se confruntă Moldova. Vieru vorbește despre cum râul Prut a devenit o graniță între Moldova și România, despre suferințele poporului moldovean și despre speranțele acestuia că va reuși să își recapete libertatea.
Poezia se încheie cu un apel către râul Prut de a curge mereu liber și către oameni de a lupta pentru libertatea și independența Moldovei.
Informatii aditionale despre Grigore Vieru
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.
Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.