constanta-buzea

„Fiecare din noi este o păpușă / în mâna celuilalt”, spune Constanța Buzea în poezia sa „De-a puspaspâsul”. Ea folosește această metaforă pentru a ilustra interacțiunea umană, care poate fi la fel de jucăușă și ludică ca un joc de puspaspâs. În acest joc, copiii își dau indicații unul altuia, iar persoana care face greșeala plătește o amendă. În poezia sa, Buzea evidențiază nevoia de a coopera și a comunica într-o lume în care suntem cu toții conectați și interdependenți. Ea sugerează, de asemenea, că putem învăța unii de la alții și că experiența comună poate fi o sursă de bucurie și de învățare.


Tu mi-ai spus să fac un pas
Peste şanţul plin cu apă,
Şanţu-i lat, picioru-mi scapă,
Iată-mă-s proptit în nas.

Dar nu plâng, nu zic nici pâs,
Sunt ud-leoarcă, sunt mutat.
Ce folos c-am fost curat?
Tu te prăpădeşti de râs.

Stă-ntre noi acum, vezi bine,
Şanţul ăsta cu băltoace.
Vrând să-l treci şi tu încoace,
Ai să cazi în el, ca mine.

Rezumat extins la poezia De-a puspaspâsul de Constanţa Buzea

Poezia „De-a puspaspâsul” de Constanţa Buzea este un text care descrie jocul copiilor dintr-un cartier de blocuri din perioada comunistă, un joc în care fiecare copil își primește sarcina de la liderul jocului și trebuie să-și îndeplinească sarcinile pentru a câștiga jocul.

Prima strofă ne introduce în lumea copilăriei, unde jocul este o metodă de evadare din griji și probleme. Copiii se adună în jurul liderului, care împarte sarcini și organizează jocul.

În a doua strofă, poetul descrie sarcina primită de unul dintre copii: să strângă toate lucrurile străine din curte și să le aducă la locul stabilit. Această sarcină reflectă și obsesia perioadei comuniste pentru ordine și curățenie, chiar și în curțile blocurilor.

În următoarea strofă, poetul descrie cum un alt copil trebuie să-și îndeplinească sarcina de a cânta la pian, chiar dacă nu are nicio idee despre cum se cântă la pian. Această sarcină reflectă și obsesia perioadei comuniste pentru cultură și educație, chiar dacă aceasta nu era întotdeauna accesibilă tuturor copiilor.

În ultima strofă, poetul subliniază că jocul este doar un mijloc de evadare temporară din realitatea din jurul lor, iar copiii trebuie să se întoarcă la realitatea dură a vieții de zi cu zi.

Poezia „De-a puspaspâsul” de Constanţa Buzea reprezintă o critică subtilă la adresa regimului comunist și a obsesiilor acestuia pentru ordine, curățenie și cultură, care puteau fi impuse chiar și în jocurile copiilor. De asemenea, această poezie evocă nostalgia copilăriei și a inocenței acesteia.

Informații adiționale poezii Constanța Buzea

Constanța Buzea a fost o poetă din România. Opera poetică a sa numără peste 20 de volume, la care se adaugă câteva antologii. Poetei i s-au decernat premii literare importante, cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Constanţa Buzea este şi autoare de cărţi pentru copii, apreciate şi răsplătite cu premii literare.