Adrian-paunescu

Poezia „Dacă tu ai dispărea” a fost utilizată în filmul românesc „Vlad” din 2019, regizat de Florin Șerban. Poezia a fost citită de personajul interpretat de actorul Marcel Iureș, într-o scenă în care acesta își exprimă dragostea față de soția sa.

Scena a fost intens emoțională și a pus în evidență puterea și profunzimea iubirii, sugerând astfel că poezia lui Adrian Păunescu are o relevanță și o valoare universală. Utilizarea acestei poezii într-un film românesc a demonstrat că poezia poate fi un instrument puternic de expresie și că poate avea un impact emoțional puternic asupra publicului.


Dacă tu ai dispărea
Într-o noapte oarecare,
Dulcea mea, amara mea,
Aş pleca nebun pe mare.

Cu un sac întreg de lut
Şi-o spinare de nuiele,
Să te fac de la-nceput
Cu puterea mâinii mele.

Lucru lung şi monoton
Să te înviez, femeie,
Eu, bolnav Pygmalion,
Hai şi umblă, Galatee!

Dacă tu ai dispărea,
Fi-ţi-ar moartea numai viaţă,
Dulcea mea, amara mea,
Aş pleca în ţări de gheaţă.

Să te fac din ţurţuri reci,
Să te-mbrac în promoroacă
Şi apoi să poţi să pleci
Orişiunde o să-ţi placă…

De-ai cădea, într-adevăr,
În momentul marii frângeri,
Aş veni la tine-n cer
Să te recompun din îngeri.

Şi pe urmă aş pleca,
Umilit şi iluzoriu,
Unde este casa mea,
O mansardă-n purgatoriu.

Dacă tu ai dispărea
Şi din râsu-mi, şi din plânsu-mi,
Te-aş găsi în sinea mea,
Te-aş zidi din mine însumi!

Rezumat extins la poezia Dacă tu ai dispărea de Adrian Păunescu

„Dacă tu ai dispărea” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, publicată în volumul său „În dulcele stil clasic” în anul 1974. Poezia este o declarație de dragoste adresată unei persoane iubite, prin care autorul își exprimă frica și teama de a o pierde.

Poezia începe cu o adresare către persoana iubită, prin care autorul își exprimă dragostea și afecțiunea față de ea. El vorbește despre importanța și unicitatea acelei persoane în viața sa, sugerând astfel că persoana iubită este unica și valoroasă în viața sa.

În versurile ce urmează, Adrian Păunescu își exprimă frica și teama de a o pierde pe persoana iubită. El vorbește despre durerea și suferința pe care ar simți-o în cazul în care persoana iubită ar dispărea sau ar pleca. El evocă imagini puternice și sugestive, subliniind astfel intensitatea și profunzimea emoției sale.

Autorul vorbește, de asemenea, și despre nevoia de a fi alături de persoana iubită și de a trăi fiecare moment al vieții împreună. El sugerează că viața alături de persoana iubită este mai valoroasă și mai prețioasă decât orice altceva.

În ultima parte a poeziei, Adrian Păunescu își exprimă dorința de a fi mereu alături de persoana iubită și de a o iubi până la sfârșitul vieții. El vorbește despre puterea și forța iubirii, subliniind astfel devotamentul și fidelitatea sa față de persoana iubită.

În concluzie, „Dacă tu ai dispărea” este o poezie profundă și emoționantă, care exprimă frica și teama autorului de a pierde persoana iubită. Folosind imagini sugestive și o limbă simplă și plină de farmec, Adrian Păunescu reușește să transmită emoția și intensitatea iubirii sale, făcând din această poezie un imn al dragostei și al devotamentului.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.