vasile-alecsandri

Un fapt interesant despre poezia „Cuza Vodă” este legat de momentul în care a fost scrisă. Vasile Alecsandri a scris această poezie în anul 1859, la scurt timp după ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti. Poetul şi-a exprimat astfel entuziasmul şi admiraţia faţă de noul domnitor care a reuşit să unifice cele două principate româneşti. Această poezie a fost un omagiu adus lui Cuza Vodă şi a contribuit la creşterea popularităţii acestuia în rândul poporului român.


Văzutu-te-am în pace suind scara măririi
Şi-n pace luând calea augusta-a nemuririi,
O! scump amic, domn mare, o! nume cu splendoare
Sădit pe miriade de libere ogoare!
 
O clipă apărut-ai în planul veşniciei
Şi veşnice mari fapte lăsat-ai României,
Nălţând din părăsire antica-i demnitate
Prin magica Unire şi sacra Libertate.
 
Ca norul plin de mană ce trece şi revarsă
O ploaie roditoare pe brazda care-i arsă,
Şi, stând apoi deoparte, în urma lui priveşte
Cum brazda se deschide şi câmpul înfloreşte,
 
Aşa şi tu din ceruri ai dulcea mângâiere
Şi vezi a ţării tale frumoasa reînviere,
Tu, ce-ai stârpit cu sceptrul, unealta de rodire,
Din suflete şi câmpuri sămânţa de serbire,
 
Acum te odihneşte gustând eterna pace
În taina maiestoasă a morţii care tace,
Lăsând o lume-ntreagă la tine să gândească
Ş-a ta legendă, Cuza! cu fală s-o rostească…
 
Sunt nume destinate, ca numele tău mare,
Să stea neclintite pe-a Timpului hotare
Şi veşnic să răspândească o falnică lumină
Pe secole ce-n umbră, trecând, li se închină!

Rezumat extins la poezia Cuza Vodă de Vasile Alecsandri

Poezia „Cuza Vodă” scrisă de Vasile Alecsandri este un omagiu adus domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a reușit să unească cele două Principate Române, Muntenia și Moldova, într-un singur stat independent în anul 1859.

În poezie, Alecsandri îl descrie pe Cuza Vodă ca fiind un lider curajos și hotărât, care a reușit să depășească obstacolele și să unească cele două țări. El îi aduce un omagiu pentru faptele sale și pentru realizările sale remarcabile în ceea ce privește modernizarea țării, îndemnându-i pe români să-l urmeze și să-i prețuiască munca.

Poetul subliniază importanța unității și independenței naționale, evidențiind că Cuza Vodă a reușit să unească cele două țări și să creeze un stat puternic, capabil să își apere interesele și să lupte împotriva influenței străine. Prin această poezie, Vasile Alecsandri a transmis mesajul că doar prin unitate și determinare putem să ne atingem obiectivele și să ne apărăm valorile naționale.

În concluzie, „Cuza Vodă” este o poezie patriotică și elogioasă, care omagiază figura domnitorului Alexandru Ioan Cuza și îi aduce un omagiu pentru realizările sale remarcabile în consolidarea statului român modern.


Informații adiționale despre Vasile Alecsandri

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Vasile Alecsandri pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Vasile Alecsandri pe Wikipedia.

Vasile Alecsandri – poet, prozator și dramaturg ce provine dintr-o familie boierească. Grațios și echilibrat, discret, atent la armonia ansamblului și fin cizelator de imagini surprinse fugitiv în evanescența anotimpurilor (Iarna, Sania, Malul Siretului), sensibil la farmecul naturii adevarate, dar și la sugestiile rafinate ale unui obiect de artă.