Poetul national Tudor Arghezi

Un fapt divers interesant despre poezia „Cuvinte stricate” de Tudor Arghezi este că aceasta face parte din colecția de poezii intitulată „Cuvinte potrivite,” publicată în 1927. Această colecție este notabilă pentru abordarea sa diversă a diferitelor teme, de la iubire și natură până la meditații filozofice și sociale. „Cuvinte stricate” este una dintre poeziile care evidențiază abilitatea lui Arghezi de a juca cu cuvintele și de a le folosi pentru a transmite mesaje profunde și provocatoare. Este o creație literară care invită cititorii să reflecteze asupra limbajului și a semnificației cuvintelor în comunicarea umană.


Toate
Cuvintele mele sunt întortochete
Și s-au îmbătat.
Le vezi ? Au căzut, s-au sculat
Au vrut să alerge și să joace,
Dar beția le-a prăvălit încoace.
Nu mai știu ce spun și îs
Bolnave de rîs.

S-au stricat cuvintele mele !
Umblă prin mocirle cu stele
De cositor
După un mărțișor,
Și-ar voi să culeagă roade
Fîstîcite și neroade
Din sălcii nici verzi.

Cuvintele să nu mi le mai dezmierzi,
Să nu le mai spuie agale
Buzele tale,
Să nu le mai cînte cumva
Vocea ta
Și pe cobză deştele.

Hulește-le !

Rezumat extins la poezia Cuvinte stricate de Tudor Arghezi

Poezia „Cuvinte stricate” de Tudor Arghezi este o lucrare profundă și introspectivă care explorează tema limbajului și a comunicării umane. Scrisă în 1927 și inclusă în colecția sa „Cuvinte potrivite,” această poezie se remarcă prin abordarea sa filozofică și reflectivă asupra semnificației cuvintelor.

Poezia începe cu o prezentare a cuvintelor ca fiind „stricate,” ceea ce sugerează că limbajul uman poate fi imperfect sau corupt. Autorul afirmă că cuvintele „sar, ne umplu ochii” și că ele pot fi confuze și contradictorii.

Pe parcursul poeziei, Arghezi explorează modul în care cuvintele pot fi folosite pentru a manipula și pentru a ascunde adevărul. El vorbește despre limbaj ca fiind „o boală” și sugerează că oamenii pot utiliza cuvintele pentru a distorsiona realitatea și pentru a crea iluzii.

Cu toate acestea, autorul subliniază că limbajul are și un potențial pozitiv. El vorbește despre cuvinte ca fiind „ca săgeți,” sugerând că pot fi folosite pentru a exprima adevărul și pentru a comunica în mod sincer.

În final, „Cuvinte stricate” de Tudor Arghezi este o poezie care provoacă gândirea și reflectarea asupra puterii și a limitelor limbajului uman. Este o meditație asupra semnificației cuvintelor și asupra modului în care acestea pot fi utilizate pentru a comunica sau pentru a ascunde adevărul. Poezia rămâne una dintre lucrările semnificative ale lui Arghezi, care continuă să stimuleze discuții despre comunicare și expresie în literatura română.

Informații adiționale despre poezii de Tudor Arghezi

Vezi aici toate lista la toate poeziile de Tudor Arghezi pe povesti-online.com. Citește mai mult despre Tudor Arghezi pe Wikipedia.

Tudor Arghezi a debutat în anul 1896, publicând versuri în revista Liga Ortodoxă, condusă de Alexandru Macedonski cu pseudonimul „Ion Theo”.