Grigore Vieru poezii despre copilarie

Un fapt interesant despre poezia „Curcubeul, a doua variantă” de Grigore Vieru este că aceasta a fost compusă de poet în timp ce se afla în închisoare, în perioada comunistă din Republica Moldova. Vieru a fost arestat de autoritățile comuniste din cauza opoziției sale față de regimul comunist și a fost închis pentru o perioadă de timp.

În această perioadă, el a scris poezia „Curcubeul, a doua variantă”, ca o expresie a dorinței sale de libertate și de speranță. Poezia a fost publicată în anul 1979, după eliberarea lui Grigore Vieru din închisoare, și a devenit una dintre cele mai cunoscute și iubite poezii ale sale, fiind considerată un simbol al luptei împotriva opresiunii și al dorinței de libertate.


S-a dus ploaia, hopa-hop,
Peste dealuri şi hârtop!
Iepuraşu-i bucuros:
Nu mai tună fioros!

Râde cerul albăstrui,
Curcubeul – gura lui!
Peste toate satele
E senin că laptele!

Rezumat extins la poezia Curcubeul, a doua variantă de Grigore Vieru

Poezia „Curcubeul, a doua variantă” de Grigore Vieru este un poem care celebrează frumusețea și trecerea efemeră a curcubeului, ca simbol al speranței și al schimbării în viață.

Poezia începe prin descrierea unui curcubeu care apare pe cer după o furtună. Autorul subliniază frumusețea și măreția acestui fenomen natural, care îi aduce oamenului un sentiment de uimire și de mirare.

În continuare, poezia face o trecere în revistă a diferitelor culori care alcătuiesc curcubeul și își exprimă admirația pentru frumusețea lor. Autorul subliniază faptul că fiecare culoare are o semnificație și o valoare proprie, iar împreună, ele formează un ansamblu armonios și plin de viață.

În final, poezia se încheie cu o concluzie despre trecerea efemeră a curcubeului și despre semnificația sa mai profundă. Autorul subliniază faptul că curcubeul este un simbol al speranței și al schimbării în viață, dar că, la fel ca și viața însăși, este trecător și efemer. El își exprimă dorința ca oamenii să învețe să se bucure de frumusețea momentului prezent, în loc să trăiască mereu în trecut sau în viitor.

Poezia „Curcubeul, a doua variantă” este un poem plin de frumusețe și simbolism, care celebrează trecerea efemeră a curcubeului ca simbol al speranței și al schimbării în viață. Autorul subliniază importanța de a trăi în prezent și de a se bucura de frumusețea vieții, în loc să trăiască în trecut sau în viitor.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.