Otilia Cazimir

Una dintre caracteristicile notabile ale poeziei „Cumătra vulpe” este personificarea animalelor, precum și descrierea detaliată a modului lor de viață și a trăsăturilor lor distincte. În plus, poezia transmite o morală despre puterea de observație și inteligența, cât și despre pericolele încrederea excesivă în alții. De asemenea, poezia este scrisă într-un stil ușor de înțeles și plin de umor, ceea ce o face atractivă pentru copii.


Ţipă gâştele şi zboară,
Zboară penele-n poiană…
– Ce-o fi asta, surioară?
– Ia, o vulpe năzdrăvană;

Cum stătea-n tufiş la pândă,
Costelivă şi flămândă,
S-a gândit că pentru masă
N-ar strica o gâscă grasă…

Rezumat extins la poezia Cumătra vulpe de Otilia Cazimir

„Povestea Cumătrii vulpe” de Otilia Cazimir este o poezie populară adresată copiilor, în care este prezentată o întâmplare comică între o vulpe și o bătrână numită cumătra.

În poezie, vulpea o păcălește pe cumătra pentru a putea mânca o găină. Vulpea o roagă pe cumătra să îi împrumute un coș pentru a aduna găina pe care o pierduse într-o groapă. Cumătra îi împrumută coșul, iar vulpea îl folosește pentru a captura găina de la cumătra. În final, vulpea reușește să mănânce găina, în timp ce cumătra este nevoită să se mulțumească cu promisiunea vulpii că îi va returna coșul cu altă ocazie.

Poezia are o structură simplă, cu versuri scurte și rimă încrucișată. Este o poveste amuzantă, care are ca scop atât amuzarea copiilor, cât și educarea lor în spiritul moralității și al înțelepciunii populare.

Informații adiționale la poezii de Otilia Cazimir

Otilia Cazimir a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, fiind cunoscută ca autoare de versuri pentru copii. Opera sa a fost rezumată în termenii următori: „lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică”.

Afla mai mult despre Otilia Cazimir pe Wikipedia