Grigore Vieru poezii despre copilarie

O curiozitate interesantă despre poezia „Cum se spală ariciorii” de Grigore Vieru este legată de modul în care a fost recepționată în Republica Moldova și România. Deși poezia a fost scrisă în limba română și a devenit extrem de populară în Moldova, ea nu a fost atât de bine cunoscută în România în timpul regimului comunist. Acest lucru se datorează faptului că poezia a fost interzisă în România, din cauza conținutului său considerat a fi prea naiv și infantil.

Cu toate acestea, poezia a fost distribuită clandestin în România și a devenit populară printre copiii care au avut acces la ea. După căderea regimului comunist în România, poezia a fost republicată și a devenit populară în rândul copiilor și în România.


Aricioaica-n umbra florii
Îşi grijeşte ariciorii,
Îi tot spală de cu zori
Pe botic şi ochişori.

Doar pe spate, doar pe spate
Să-i grijească nu mai poate.
Ariciorii, aşadar,
Stau cu spatele murdar.

Şi-s spălaţi abia când plouă,
La o lună sau chiar două.
Bucuraţi-vă, măi pici,
Că nu sunteţi pui de-arici.

Rezumat extins la poezia Cum se spală ariciorii de Grigore Vieru

Poezia „Cum se spală ariciorii” de Grigore Vieru este o poezie pentru copii care descrie procesul de spălare a părului de către un grup de arici, un animal sălbatic cu un corp acoperit de ghimpi.

În prima strofă, poetul descrie cum un grup de arici se adună lângă râu pentru a se spăla. Ei se așază lângă apă și încep să își ude blana cu apă curată.

În a doua strofă, poetul descrie cum aricii își aplică șampon pe blană și își spală cu grijă părul. Deoarece părul lor este plin de ghimpi, aricii trebuie să fie foarte atenți în timpul spălării pentru a nu se răni.

În cea de-a treia strofă, poetul descrie cum aricii își clătesc blana cu apă curată și își îndreaptă ghimpii cu grijă. Ei se strâng apoi împreună și își freacă blana pentru a o usca.

În final, poetul le dă o lecție copiilor prin intermediul aricilor, încurajându-i să fie curajoși și să învețe să facă lucruri noi și neobișnuite, precum aricii care învață să se spele.

Poezia „Cum se spală ariciorii” se remarcă prin limbajul simplu și accesibil, prin descrierile detaliate ale procesului de spălare și prin mesajul educativ pe care îl transmite. Prin intermediul acestei poezii, poetul încurajează copiii să fie curioși și să învețe lucruri noi și interesante.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.