Poezia „Cum să-ţi spun” de Grigore Vieru a fost scrisă în anul 1972 şi face parte din volumul „Muzica”, publicat în anul 1974. Este o poezie de dragoste, care descrie starea de îndrăgostire a poetului şi lupta interioară pe care o are pentru a-şi exprima sentimentele către persoana iubită.
Interesant de menţionat este faptul că Grigore Vieru a folosit o tehnică de scriere numită „valenţe”, în care cuvintele sunt folosite în mai multe sensuri şi îşi schimbă înţelesul în funcţie de contextul în care sunt folosite. Această tehnică poate fi observată şi în poezia „Cum să-ţi spun”, unde cuvintele sunt încărcate cu multiple semnificaţii şi simboluri.
De asemenea, poezia a fost interpretată muzical de mai mulţi artişti, printre care şi Sofia Rotaru, care a lansat o versiune în limba rusă intitulată „Как тебе сказать” (Cum să-ţi spun).
Cum să-ţi spun,
Fratele meu drag,
Tu care ne-arăţi ce duios
Trec cuvintele româneşti
Prin roua suferinţei noastre.
Cum să-ţi spun:
Oricât ar fi
De isteţ generalul,
Tot un oştean
Va trebui să fie viteaz.
De fapt, nici viteji nu
S-ar putea spune că suntem.
Pur şi simplu,
Respectăm moartea,
Pentru că nu este
Mincinoasă ca viaţa.
Rezumat extins la poezia Cum să-ţi spun de Grigore Vieru
Poezia „Cum să-ţi spun” de Grigore Vieru este o meditație lirică asupra iubirii și a modului în care aceasta se poate manifesta în viața de zi cu zi. Poezia începe cu o serie de întrebări retorice adresate persoanei iubite: „Cum să-ți spun că te iubesc?”, „Cum să-ți spun că mă gândesc la tine?”, sugerând dificultatea de a exprima sentimentele puternice în cuvinte.
Ulterior, poetul descrie natura și mediul înconjurător, cu referire la un deal, la norii care se adună pe cer și la câmpurile de grâu. Aceste imagini sugerează o apropiere de natură și o contemplare a frumuseții sale, dar și o dimensiune temporală a existenței umane, în fața careia iubirea se manifestă cu atât mai puternic.
Poezia abordează, de asemenea, tema îmbătrânirii și a trecerii timpului, sugerând că iubirea poate fi o cale de a face față acestor aspecte ale vieții. Deși trupul poate să îmbătrânească, iubirea rămâne și poate fi perpetuată prin amintirile și momentele frumoase petrecute împreună.
În final, poezia se încheie cu o invitație către persoana iubită de a privi împreună spre cer și de a contempla frumusețea naturii, sugerând că iubirea și frumusețea lumii pot fi experimentate împreună și perpetuate prin actul contemplării.
În ansamblu, poezia „Cum să-ți spun” de Grigore Vieru este o meditație lirică profundă asupra iubirii, frumuseții și trecerii timpului, sugerând că iubirea poate fi o cale de a face față schimbării și de a trăi în prezent în ciuda trecutului și viitorului.
Informatii aditionale despre Grigore Vieru
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.
Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.