Adrian-paunescu

Poezia „Cu noi e Dumnezeu” a fost scrisă în contextul Revoluției din decembrie 1989 din România si a devenit un simbol al spiritului revoluționar și al speranței într-un viitor mai bun pentru poporul român.

Versurile au devenit un fel de slogan al Revoluției, fiind rostite de lideri ai protestelor și de cetățeni în timpul demonstrațiilor și a luptei împotriva regimului comunist. Poezia a fost recitată în public de Adrian Păunescu însuși, la protestele din Timișoara, ceea ce a amplificat mesajul de unitate și speranță al poeziei.

După căderea regimului comunist, poezia a rămas un simbol al schimbării și al speranței într-un viitor mai bun pentru România. Ea a fost recitată de mai multe ori la ceremonii publice și evenimente culturale, devenind o parte importantă a culturii române.


Azi lumina din lumină,
Pământu-n trupuri ne e greu,
Dar e ușor când se închină:
Cu noi e Dumnezeu.

Am ostenit de-atâta noapte,
Dar vom ieși din defileu
Pentru lumina sfintei șoapte:
Cu noi e Dumnezeu.

Nu suntem niște animale
Cu suflet amânat mereu,
În noi e milă și e jale
Cu noi, cu noi e Dumnezeu.

Luați lumina din lumină,
Paharuri curg din minereu,
Credința noastră e creștină,
Cu noi e Dumnezeu.

Rezumat la poezia Cu noi e Dumnezeu

Poezia este o meditație lirică asupra credinței și a speranței într-o putere superioară.

Autorul exprimă speranța că Dumnezeu este mereu cu oamenii și îi ajută să treacă prin momentele dificile ale vieții. El compară forța divină cu o stea care îi luminează calea și îi ajută să găsească drumul spre adevăr și înțelepciune.

În final, poezia se încheie cu un apel la unitate și la iubire, sugerând că prin aceste valori oamenii pot deveni mai puternici și mai capabili să învingă răul și să realizeze lucruri mărețe.

Este o expresie profundă a credinței și a speranței într-o putere divină care îi protejează și îi îndrumă pe oameni. Poezia transmite un mesaj puternic de unitate și de iubire, sugerând că aceste valori sunt esențiale pentru a depăși dificultățile și pentru a realiza lucruri mărețe.

Adrian Păunescu (1943-2010) a fost un cunoscut poet, prozator, dramaturg și politician român. S-a născut în satul Copăceni, județul Olt, România și a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București. A debutat ca poet în anul 1963 cu volumul „Versuri alese”, iar apoi a publicat numeroase cărți de poezie, proză și teatru, precum și cântece, în colaborare cu unii dintre cei mai cunoscuți compozitori români.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.