Adrian-paunescu

Poezia „Crez” face parte din volumul „Imnuri și cântece” al lui Adrian Păunescu, apărut în anul 1976, și reprezintă un manifest poetic al generatiei sale. Versurile pline de pasiune, idealism și mândrie națională, exprimă dorința de a construi o lume mai bună, mai frumoasă și mai dreaptă. Poetul își exprimă credința în valori precum libertatea, demnitatea umană, solidaritatea și lupta împotriva injustiției și a opresiunii.

În același timp, poezia subliniază importanța culturii și a literaturii în construirea unei societăți mai bune, mai bogate și mai echitabile. Deși poezia a fost scrisă în timpul regimului comunist, versurile sale au rămas actuale și își păstrează mesajul puternic și inspirația pentru generațiile viitoare.


Iubesc
singurătatea spornică,
mă enervează
solidaritatea egoiștilor,
alianța sterililor.

Rezumat extins la poezia Crez de Adrian Păunescu

Poezia „Crez” de Adrian Păunescu, publicată în volumul „Cu sufletul pe față” (1974), este un manifest liric prin care autorul își exprimă încrederea în forța poeziei de a schimba lumea și de a aduce lumina în viața oamenilor.

Poezia este structurată în patru strofe, fiecare cu câte patru versuri, și prezintă o succesiune de idei care ilustrează îndemnul la implicare activă în viața socială și politică a societății. În prima strofă, poetul afirmă că „Poetul trebuie să creadă în puterea / Cuvântului să schimbe lumea”, iar în a doua, subliniază importanța împărtășirii acestei credințe cu semenii săi.

În a treia strofă, Păunescu subliniază că poezia trebuie să rămână mereu angajată și să fie mereu prezentă în lupta pentru libertate și dreptate, în timp ce ultima strofă este un îndemn la unitate și solidaritate, subliniind că fiecare dintre noi poate contribui la schimbarea lumii prin propriul său crez și acțiune.

Pe lângă mesajul puternic al poeziei, este important de menționat și calitatea sa artistică, fiind remarcabilă folosirea unor imagini puternice și expresive care îmbogățesc sensul versurilor și îi oferă o puternică încărcătură emoțională.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.