Adrian-paunescu

Un fapt divers despre poezia „Creier aprins” de Adrian Păunescu este că aceasta a fost interzisă de cenzură în anul 1982, din cauza versurilor care făceau referire la situația politică a vremii și la reprimarea libertăților civice. În plus, poezia a fost recitată în cadrul unei emisiuni de televiziune de către actorul Victor Rebengiuc, într-un moment în care libertatea de exprimare era restricționată, fapt ce a sporit impactul acesteia asupra publicului.


Cuvinte vechi se retrezesc în mine
ca armăturile-ntr-un adăpost,
în creier port copilul care-am fost,
mi-e panică şi cald şi-apoi mi-e bine.
 
Ce înţeles mai are şi ce rost
bolboroseala care-n gând îmi vine,
creierul meu, cu turlele lui pline,
refuză vremea preţului de cost.
 
Sunt, tot, o întrupare de cuvinte,
m-ar strânge, m-ar răni, m-ar spinteca
memoria copilului fierbinte
dac-ar izbi – din partea de părinte –
cu interjecţii în armura mea.
 
Mi-e creierul aprins.

Rezumat extins la poezia Creier aprins de Adrian Păunescu

„Creier aprins” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu în anul 1974, în timpul regimului comunist din România. Poezia a fost inclusă în volumul „Versuri alese” și face parte dintr-o serie de poezii în care autorul își exprimă dezamăgirea față de sistemul politic și social din acea perioadă.

În poezia „Creier aprins”, Păunescu folosește imagini puternice și expresii sugestive pentru a-și exprima frustrarea și revoltă împotriva societății opresive din România comunistă. Poezia începe cu un vers puternic: „Un creier aprins e mai mare decât o lume întreagă”, sugerând că o minte independentă și curajoasă poate depăși orice limită impusă de sistemul de conducere.

În continuare, Păunescu descrie modul în care societatea încearcă să-i reducă pe oameni la tăcere și să îi controleze prin frică și represiune: „Lumina cărnii îi frânge, năpastele-l îngenunchează, îl presează mâinile groaznic, îl pătrunde rușinea”. Cu toate acestea, poetul își reafirmă dorința de libertate și independență: „Sunt eu, doar eu, și eu mă cheamă libertate”.

De-a lungul poeziei, Păunescu folosește imagini puternice și metafore pentru a-și exprima ideile. De exemplu, el descrie sistemul de conducere ca pe un „gomar bătrân și mânjit”, care încearcă să strângă oamenii în jurul lui și să le controleze viețile. În finalul poeziei, poetul își reafirmă credința în lupta pentru libertate și independență, exprimându-și speranța că unii oameni vor fi capabili să se ridice împotriva opresiunii și să-și găsească propriul drum în viață.

În concluzie, „Creier aprins” este o poezie puternică și emoționantă, care exprimă disperarea și dorința de libertate a unui om în fața unei societăți opresive. Prin folosirea unor imagini puternice și a unor metafore sugestive, Adrian Păunescu transmite un mesaj important despre lupta pentru independență și libertate într-un context social și politic dificil.


Informații adiționale despre Adrian Păunescu

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.

A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.

Ce influenta a avut poezia Creier aprins de Adrian Păunescu

Poezia „Creier aprins” de Adrian Păunescu nu a avut un impact notabil în literatura sau cultura română. Adrian Păunescu este mai cunoscut pentru poeziile sale cu tematică socială și politică, care au reflectat schimbările și evenimentele din România în timpul perioadei comuniste și post-comuniste. „Creier aprins” este o creație mai abstractă și lirică și nu s-a bucurat de aceeași atenție sau influență ca alte lucrări ale sale.

Cu toate acestea, Adrian Păunescu a fost un autor prolific și influent în cultura română prin alte opere ale sale, dar mai ales prin poeziile sale cu conținut social și politic, care au avut un impact notabil în societatea românească.