Un fapt divers despre poezia „Cred” de Adrian Păunescu este că ea a fost publicată pentru prima dată în anul 1973, în cadrul volumului său de debut intitulat „Versuri alese”. Poemul a devenit ulterior unul dintre cele mai cunoscute și apreciate ale autorului, fiind inclus în mai multe antologii de poezie românească. Poemul se concentrează pe ideea credinței în viitor și într-o lume mai bună, în ciuda dezamăgirilor și a greutăților prezente.
Eu cred
că un om liber
e mai puternic
decât un om înarmat.
Rezumat extins la poezia Cred de Adrian Păunescu
„Cred” este o poezie scrisă de Adrian Păunescu, publicată în volumul „Glasul roților de tren” în 1971. Poemul surprinde ideea credinței, dar și scepticismul față de aceasta.
Poezia începe cu o serie de afirmații despre lucrurile în care poetul crede: iubire, lumină, liniște și adevăr. Cu toate acestea, la fiecare dintre aceste afirmații urmează o întrebare retorică, care sugerează că există îndoieli sau incertitudini în legătură cu ceea ce se crede.
În continuare, poetul compară credința cu o poartă închisă, care este greu de deschis. În această metaforă, credința pare să fie o alegere personală, dar nu întotdeauna una ușoară.
Poezia se termină cu o întrebare finală, în care poetul se întreabă dacă există, de fapt, ceva în care să poată crede cu adevărat. Această întrebare sugerează o stare de confuzie sau de nehotărâre în ceea ce privește credința.
În general, poezia „Cred” sugerează că credința este o chestiune complexă și că poate fi dificil să găsești un adevăr absolut.
Informații adiționale despre Adrian Păunescu
Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Adrian Păunescu pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Adrian Paunescu pe Wikipedia.
A debutat ca autor literar în anul 1960. Autorul a peste cincizeci de cărți, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeți români contemporani deși a fost născut în Basarabia.