jean-de-la-fontain-fabule

O curiozitate despre fabula „Corbul și vulpea” este că aceasta a fost adaptată în diverse moduri de-a lungul timpului și în diferite culturi. De exemplu, în Japonia, fabula a fost adaptată ca „Povestea corbului și a vulpii” și prezintă o variantă a fabulei cu final fericit, în care vulpea îi ajută pe corb și prietenii săi să scape de oamenii vânători. De asemenea, fabula a fost adaptată și în lumea animației, fiind prezentă într-un episod al celebrului desen animat Looney Tunes, unde personajele principale sunt Cocosatul și Vulpea.


Jupân corbul câştigase
Din negoţul ce-apucase
Un bun chilipir de caş,
Şi cu dânsu-n cioc se duse
P-un copac, unde se puse
Ca un om l-al său sălaş.

Vulpea, ca o jupâneasă,
O cam şterge de p-acasă,
Şi ieşise la primblare;
Iar bunul miros ce are
D-ici, de colo o-ndreptă
Sub copac, şi-n sus cătă:

„Jupâne corb, plecăciune!
O, Doamne, ce frumuseţe!
Ce pasăre, ce minune,
Ce drag de pene măreţe!
Dar n-are glas; ce păcat!”

Corbul, îngâmfat în sine,
Nicidecum nu-i veni bine
Ca vulpea să-l socotească
De mut sau să mi-l vorbească
Că e prost l-al său cântat.
Lungi gâtul, căscă ciocul
Şi-ncepu a croncăi.
Caşul căzând, vulpea-aci,
Cântăreţul păţi jocul.

„Jupân corb, precum se vede,
Minte numai îţi lipseşte;
Şi fă bine de mă crede
Şi-nvaţă, te foloseşte:
Că de mult, foarte de mult,
Din punga celor ce-ascult
Linguşitorii trăiesc.”

Rezumat extins la fabula Corbul şi vulpea de La Fontaine

Fabula “Corbul şi vulpea” de La Fontaine spune povestea unui corb care avea în cioc un bucățel de brânză și o vulpe care dorea să o obțină. Vulpea i-a spus corbulului că are o voce minunată și l-a îndemnat să cânte, iar corbul a deschis ciocul pentru a cânta și a pierdut bucățica de brânză.

Această fabulă este o critică la adresa oamenilor care se lasă păcăliți de flatare și își pierd astfel bunurile sau poziția socială. Totodată, fabula subliniază importanța prudenței și a atenției în momentele critice.

Informatii aditionale Jean de la Fontain

Jean de La Fontaine a fost un poet, dramaturg și prozator francez, membru al Academiei Franceze. A rămas cunoscut în istoria literaturii îndeosebi pentru fabulele sale.

Prin intermediul fabulelor, La Fontaine a criticat moravurile sociale din Franța în timpul absolutismului și a demascat cu mult umor și vervă viciile claselor dominante necruțându-l nici pe rege și nici pe curtenii săi, ca în „Greierele și furnica”, „Corbul și vulpea”, „Lupul și mielul” etc. Eroii din fabulele sale, care aparțin lumii animaliere și regnului vegetal, personificând tipuri și caractere, reprezintă diferite aspecte ale vieții sociale din Franța acelui timp.

Ce influenta a avut poezia Corbul şi vulpea de La Fontaine

Poezia ‘Corbul şi Vulpea’ de La Fontaine a avut o influență semnificativă asupra literaturii și moralității în literatura franceză. Această fabulă clasică ilustrează lecții morale despre flatare și înșelăciune, oferind o perspectivă satirică asupra naturii umane prin intermediul personajelor animale. Ea a servit ca o sursă de învățăminte și reflecție pentru cititori de-a lungul secolelor, contribuind la dezvoltarea educației și a conștiinței morale. De asemenea, această fabulă a inspirat numeroși scriitori și artiști să abordeze teme similare în operele lor. ‘Corbul şi Vulpea’ rămâne o mărturie a talentului literar al lui La Fontaine și a influenței sale durabile asupra literaturii franceze.