Grigore-Alexandrescu

Un fapt interesant despre fabula „Corbii şi barza” de Grigore Alexandrescu este acela că aceasta a fost inspirată de o faptă reală petrecută în viața autorului. Potrivit unor surse, Alexandrescu a asistat la o dispută între două păsări – un corb și o barză – care se ceartau pe tema culorii lor.

De asemenea, fabula „Corbii şi barza” este una dintre cele mai cunoscute fabule ale autorului și a fost inclusă în numeroase antologii și manuale școlare. Această fabulă a fost tradusă în mai multe limbi străine și a avut un impact semnificativ asupra literaturii românești și a culturii populare.

De-a lungul timpului, fabula „Corbii şi barza” a fost interpretată în mai multe moduri, iar unii critici literari au văzut-o ca o metaforă pentru lupta dintre înțelepciune și ignoranță, sau pentru conflictele dintre diferite grupuri sociale sau culturale. Cu toate acestea, mesajul principal al fabulei rămâne același – anume, importanța toleranței și a aprecierii diversității.

În concluzie, fabula „Corbii şi barza” de Grigore Alexandrescu este o poveste captivantă care ne învață o lecție importantă despre toleranță și înțelegere. Această fabulă rămâne una dintre cele mai populare și apreciate lucrări ale autorului, iar mesajul său puternic și universal continuă să inspire și să educe cititorii de toate vârstele.


Pe o câmpie
Mare, bogată,
Urmă odată
O bătălie
Aspră, cumplită, neasemănată,
Încât cadavre nenumărate
Zăceau grămadă neîngropate.
Corbii îndată luară ştire;
Lacomi de pradă, ei năvăliră,
Şi cu grăbire
Aci sosiră.
Şi după ce mâncară, şi după ce băură
Mult sânge, începură
C-un glas îngrozitor
Să cânte cina lor.

Barza cea simţitoare,
Care pe om iubeşte
Şi-n preajmă-i se nutreşte,
Văzându-i, de departe
Le strigă: „Cum se poate
Aşa neruşinare?
E locul pentru cină? e ora de plăcere,
Pe un pământ de doliu, în ziua de durere?
Mumele îşi plâng fiii;
Izvorul bogăţiei,
Câmpul, e ruinat,
Iar voi vă îndopaţi,
Şi cântaţi!”
– „D-aceasta ne iertaţi –
Răspunse deodată,
Ceata întunecată –
Omului cât îi place
Poate fi ruinat,
Dar noi suntem în pace
Şi mult ne-am îngrăşat.”

Acei ce de-a ţării grea soartă profitară,
Ce de streini în posturi, în ranguri se-nălţară,
Ce prin trădări, baseţe, sânt astăzi mari, bogaţi,
Poate şi decoraţi,
După a mea părere, sânt corbi neruşinaţi.

Dar aş dori să-mi spuneţi, domnilor cititori,
(Căci eu vorbesc d-o ţară
De tot imaginară)
La noi să află oare astfel de muritori?
Dacă aveţi de oameni idee aşa proastă,
Las răspunderea toată asupra dumneavoastră.

Corbii şi barza de Grigore Alexandrescu

Fabula „Corbii şi barza” de Grigore Alexandrescu este o poveste cu o temă morală puternică, care ne învață despre importanța toleranței și a înțelegerii celor diferiți de noi.

În această fabulă, corbii și barza se ceartă pe tema culorii lor, fiecare susținând că culoarea lor este cea mai frumoasă. În încercarea de a-și demonstra superioritatea, corbii se expun la ridicol și sunt dezamăgiți de propriile lor calități, în timp ce barza rămâne demnă și înțeleaptă.

Această fabulă ne învață că nu ar trebui să ne comparăm cu alții și să ne simțim superiori sau inferiori față de aceștia din cauza trăsăturilor noastre fizice sau caracteristicilor personale. Este important să fim toleranți și să apreciem diversitatea, deoarece aceasta ne permite să învățăm și să creștem ca oameni.

În concluzie, fabula „Corbii şi barza” ne oferă o lecție importantă despre toleranță și înțelegere. Această fabulă rămâne relevantă și astăzi, fiind o sursă de inspirație și învățătură pentru copii și adulți deopotrivă.


Informatii Aditionale despre Grigore Alexandrescu

Grigore AlexandrescuPapagalul şi celelalte păsări. Vezi toate poeziile lui Alexandrescu aici