Grigore Vieru poezii despre copilarie

Poezia „Copilărie” de Grigore Vieru este că a devenit una dintre cele mai iubite poezii ale sale din poezii de Grigore Vieru despre copilărie, fiind tradusă în mai multe limbi străine și inclusă în antologii de poezie din întreaga lume. De asemenea, poezia a fost adaptată în cântece și interpretată de mulți artiști, fiind astfel cunoscută și iubită de publicul larg.


Sărmani copii
De sărman neam!
La gât
Cu roşii petice,
Fier vechi,
Fier uzat adunam
Pentru cătuşele tale,
Pentru cătuşele noastre!

Rezumat la poezia Copilărie de Grigore Vieru

Poezia „Copilărie” de Grigore Vieru este o evocare a perioadei copilăriei, în care poetul își amintește cu nostalgie de acele momente fericite și simple din viața sa.

În prima strofă, poetul descrie lumea copilăriei sale, o lume plină de culoare și viață, unde soarele strălucea mereu și unde vântul juca cu frunzele copacilor. Copilul se juca și râdea fără griji în această lume, iar fericirea sa era întregită de prezența familiei și de prietenii săi.

În strofa a doua, poetul ne oferă o imagine a copilăriei sale din punctul de vedere al timpului. Copilăria pare să fi trecut prea repede, într-un fulger, iar acum poetul se simte nostalgic după acele momente frumoase din trecut.

În ultima strofă, poetul își exprimă dorința de a se întoarce în acele timpuri fericite, de a se bucura din nou de fericirea și libertatea pe care le-a trăit ca un copil.

În general, poezia „Copilărie” este o celebrare a inocenței și a fericirii simple din viața de copil, dar și o evocare a nostalgiei și a dorinței de a reveni la acele momente magice din trecut. Poezii de Grigore Vieru despre copilărie.


Informatii aditionale despre Grigore Vieru

Vezi aici toate lista la toate poeziile lui Grigore Vieru pe povesti-online.com. Citeste mai mult despre Grigore Vieru pe Wikipedia.

Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Printre cele mai populare poezii: Nu am, moarte, cu tine nimic, Scrisoare din Basarabia, Mama, Cămășile, Mulțumim pentru pace, Tu iarbă, tot ai mamă?, Făptura mamei, Eminescu, Buzele mamei, Vreme de război.